Αναδεικνύει και αξιοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στο ΕΣΠΑ εντάχτηκαν δυο έργα «Προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου αρχαίας Πέλιννας και του ελληνιστικού τύμβου Πετροπόρου» και «Συντήρηση των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αχλαδοχωρίου», προϋπολογισμού 1,78 εκ. ευρώ

Δυο νέα έργα που αφορούν το Δήμο Φαρκαδόνας ενέταξε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δυο έργων «Προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου αρχαίας Πέλιννας και του ελληνιστικού τύμβου Πετροπόρου, Δήμου Φαρκαδόνας» και «Συντήρηση των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Κοιμήσεων της Θεοτόκου, Δημοτικού Διαμερίσματος Αχλαδοχωρίου Δημου Φαρκαδόνας», ανέρχεται στο 1,78 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΚΡΗΝΗ LIVE o περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη των δυο έργων στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Δικαιούχος και των δύο έργων είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων ενώ Φορέας Λειτουργίας του πρώτου έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και του δεύτερου η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επικεντρώθηκε στην συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, για την προώθηση των δυο έργων που συμβάλουν στην προστασία των αρχαιολογικών μνημείων και στην ανάδειξή τους. «Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, αναδεικνύουμε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πέλιννας και τον ελληνιστικό τύμβο Πετρόπορου που μέχρι σήμερα παρέμειναν αναξιοποίητοι. Ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομο διασώζουμε τις τοιχογραφίες ενός εμβληματικού βυζαντινού ιερού ναού του 13ου αιώνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αχλαδοχωρίου που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για να συνεχίσει: «Η ολοκλήρωση των έργων οδηγεί στη δημιουργία πολιτιστικού τοπόσημου για τις περιοχές που αφορούν και συντελεί στην ανάπτυξη τους μέσω της βελτίωσης της ελκυστικότητας του. Και τα δύο έργα εντάσσονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, η οποία περιλαμβάνει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Θεσσαλίας. Αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε την πολιτιστική κληρονομιά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, διασυνδέοντας τις ανατολικές με τις δυτικές περιοχές της Θεσσαλίας και προάγοντας την αλληλεπίδραση πολιτισμού και τουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο Πολιτισμός είναι παράγοντας της οικονομίας και συντελεστής της ανάπτυξης. Τα έργα πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν χρήμα στην τοπική, πραγματική οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΙΝΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΤΥΜΒΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΡΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ