Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ζητά η Ευαγγελία Στεργίου

Η νέα επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το Δήμο Φαρκαδόνας ζητά παρεμβάσεις από πλευράς πολιτείας μετά και τις πρόσφατες εκτεταμένες ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ζάρκο

Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται στο 100% οι πληγέντες αγρότες ζητά η νέα επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το Δήμο Φαρκαδόνας κα Ευαγγελία Στεργίου. Μετά και τις πρόσφατες εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα η επικεφαλής του συνδυασμού ζητά από τον ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών καθώς επίσης να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των καταστροφών στο γεωργικό κεφάλαιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Για άλλη μία φορά οι αγροτοκτηνοτρόφοι και συνολικά οι κάτοικοι της περιοχής μας είναι έκθετοι σε καιρικά φαινόμενα που σταθερά κάθε χρόνο ξεσπούν και στο δήμο μας. Η διαρκής απειλητική κατάσταση την οποία βιώνουν εξαιτίας έλλειψης βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, κρατικού σχεδιασμού και παρέμβασης αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων είχαν ως αποτέλεσμα να μετρηθούν για πολλοστή φορά πληγές και καταστροφές κατά την πρόσφατη καταιγίδα και χαλαζόπτωση, οι οποίες προξένησαν ζημιές σε καλλιέργειες καθώς και σε αγροτοκτηνοτροφικό δίκτυο του Ζάρκου ενώ ο όγκος του νερού έφτασε ως τις αυλές κάποιων σπιτιών. Ο τοπικός πληθυσμός είναι απροστάτευτος ενώ καλείται να αποπληρώσει τα δυσβάσταχτα αγροτικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, χαράτσια, καλλιεργητικά έξοδα. Κόποι χρόνων είναι στον αέρα όταν ο ΕΛΓΑ είναι για να χαρατσώνει τους αγρότες (χωρίς το κράτος να βάζει ούτε ένα ευρώ) και δεν αποζημιώνει έγκαιρα και στο 100% τη ζημιά.

Οι κραυγαλέες ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, πολιτικής προστασίας και αποζημίωσης είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως και εκείνων που προηγήθηκαν και που υλοποίησαν στο ακέραιο τις αντιαγροτικές πολιτικές την ΕΕ. Συνυπεύθυνες είναι και οι πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο περιφέρειας και τοπικής διοίκησης που εξειδίκευσαν και εφάρμοσαν τις πολιτικές αυτές. Αποτέλεσμα το συνεχιζόμενο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων την ίδια στιγμή που παρέχονταν και παρέχεται πληθώρα χρημάτων και οικονομικών προνομίων σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, σε εμποροβιομηχάνους και μεγαλοαγρότες. Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, τα εργατικά – λαϊκά στρώματα του δήμου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και κυρίως να οργανώσουν την πάλη τους για την διεκδίκηση μέτρων και υποδομών που θα προστατεύουν την περιουσία και την ποιότητα της ζωής τους.

Απαιτούμε: 

·         Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει έγκαιρα την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

·         Την άμεση αποκατάσταση των αγροτοκτηνοτροφικών δρόμων.

·         Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, να είναι αντικειμενική ώστε να αποτυπώνει το μέγεθος των καταστροφών και να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες.

·         Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας αφού είναι γνωστό ότι η περιοχή μας είναι απροστάτευτη από το χαλάζι και κάθε χρόνο μετράμε καταστροφές.».