Θα βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη και οι Φαρκαδόνιοι

Αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που τα εισοδήματα αυξήθηκαν το 2016 σε σχέση με το δηλωθέν εισόδημα του 2015, θα αναγκαστούν να πληρώσουν σε δόσεις τις διαφορές που προκύπτουν στις ασφαλιστικές εισφορές

Πονοκεφαλιάζουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες Φαρκαδόνιοι αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μετά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις ασφαλιστικές εισφορές του Μαρτίου 2018 αλλά και των εκκαθαριστικών της εκκαθάρισης, τα οποία έχουν υπολογιστεί με βάση τα κέρδη του 2016.

Στις περιπτώσεις εκείνων που τα εισοδήματα αυξήθηκαν το 2016 σε σχέση με το δηλωθέν εισόδημα του 2015, τότε θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη μιας και μεταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές.

Το ποσό της διαφοράς θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου και να συνεχίζονται έως τις 29 Ιουνίου, 31 Ιουλίου, 31 Αυγούστου και η καταλυτική δόση στις 28 Σεπτεμβρίου.

Για όλους αυτούς τους μήνες (αρχής γενομένης από το τέλος Μαρτίου) οι επαγγελματίες που αύξησαν τα κέρδη τους το 2016 θα πληρώνουν δύο εκκαθαριστικά δηλαδή και τις τρέχουσες εισφορές και τη δόση των αναδρομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μερικές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, τα ειδοποιητήρια με τα αναδρομικά δεν έχουν τελειώσει. Για όσους παρουσίασαν μείωση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015, προκύπτει ποσό προς επιστροφή. Αυτό θα συμβεί βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει καταβάλλει κανονικά τις εισφορές του μέσα στο 2017 οι οποίες και υπολογίστηκαν με βάση τα κέρδη του 2016. Το ποσό της επιστροφής ο ασφαλισμένος μπορεί είτε να το εισπράξει εφάπαξ είτε να το αφήσει ως πιστωτικό υπόλοιπο στον λογαριασμό του προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.

Οι ασφαλισμένοι επισκέπτονται τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για να πληροφορηθούν τα αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο, να ενημερωθούν μέσω του «Ενημερωτικού Σημειώματος Εκκαθάρισης» και των Συχνών Ερωτήσεων.