Μειωμένη κατά 75% η καλλιέργεια σιτηρών την νέα σεζόν

Τα προηγούμενα χρόνια, τη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε, οι αγρότες των Τρικάλων και ευρύτερα της Θεσσαλίας να προετοιμαζόταν για την σπορά των σιτηρών, αναμένοντας την ολοκλήρωση της συλλεκτικής περιόδου του βαμβακιού και τα πρωτοβρόχια.

Την φετινή χρονιά οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, άλλαξαν τα δεδομένα μιας και τα χωράφια δεν ενδείκνυνται μέχρι στιγμής για σπορά. Αν κι έχει μεσολαβήσει ενάμιση σχεδόν μήνας από τις πλημμύρες, σε πολλές περιοχές το νερό δεν αποστραγγίστηκε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το χώμα παραμένει ακόμη λασπώδες, καθώς η γη, εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού που δέχτηκε δεν μπορεί να απορροφήσει την υγρασία.

Η πλειονότητα των αγροτών πλέον άρχισε να θεωρεί, για την φετινή χρονιά, αδύνατη την προετοιμασία και τη σπορά, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γεωπόνοι και αγρότες εκτιμούν ότι την φετινή χρονιά τόσο στα Τρίκαλα όσο και ευρύτερα στην Θεσσαλία θα υπάρξει τεράστια μείωση στην καλλιέργεια των σιτηρών, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα εκτιμούν ότι η μείωση θα ξεπεράσει το 75%, κάτι που θα έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς.

Πάντως μέχρι και σήμερα ακόμη και σε περιοχές που δεν επλήγησαν από τις πλημμύρες η προετοιμασία των χωραφιών που προοριζόταν για καλλιέργεια σιτηρών δεν ξεκίνησε μέχρι στιγμής. Κι αυτό γιατί ακόμη και σήμερα τα χωράφια κρατούν υγρασία, μιας και οι ισχυρές καταιγίδες του Σεπτεμβρίου, αλλά και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, αύξησαν ιδιαίτερα την υγρασία με αποτέλεσμα να μην εφικτή έως και σήμερα η προετοιμασία.

Οι αγρότες ευελπιστούν στην επικράτηση καλοκαιρίας αλλά και ανέμων που θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση της υγρασίας, ώστε και μέσα στο Νοέμβριο να ξεκινήσει η προετοιμασία και η σπορά των χωραφιών, που δεν πλημμύρισαν παρά μόνο δέχτηκαν τους υψηλούς βρόχινους όγκους νερού.