Αγωνιούν οι πρόεδροι των χωριών του Δήμου Φαρκαδόνας για την μείωση του πληθυσμού

Εκτιμήσεις αυτοδιοικητικών κάνουν λόγο ότι τα στοιχεία από την απογραφή του 2021 θα δείξουν μεγάλη μείωση του πληθυσμού στο Δήμο Φαρκαδόνας

Με το βλέμμα στραμμένο στην απογραφή πληθυσμού που θα ξεκινήσει σε τρεις περίπου εβδομάδες βρίσκονται αρκετοί πρόεδροι των κοινοτήτων της Φαρκαδόνας αλλά και του συνόλου της χώρας.

Ο λόγος είναι προφανές, η μείωση του πληθυσμού που διαφαίνεται έντονα στην περιφέρεια καθώς καθημερινά καταγράφονται αναχωρήσεις κυρίως νέων, είτε προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε προς το εξωτερικό, καθώς και σε τακτική βάση θάνατοι, χωρίς ωστόσο το ισοζύγιο να παραμένει σταθερό με τις γεννήσεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που φέρνουν ιερείς μικρών κοινοτήτων του Δήμου Φαρκαδόνας, οι οποίοι σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» αναφέρουν πως μια 20ετια πριν όλο το χρόνο είχαν περίπου 15 γάμους όλο το χρόνο, ενώ τα τελευταία χρόνια, τελείται ένας έως δυο γάμοι το χρόνο. Το γεγονός αυτό σαφώς επιρρεάζει την αύξηση του πληθυσμού και στο Δήμο Φαρκαδόνας, ο οποίος είναι δεδομένο ότι θα παρουσιάσει μείωση στο πληθυσμό του.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός στο Δήμο Φαρκαδόνας 13.396 κάτοικοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτοδιοικητικών στην φετινή απογραφή ο μόνιμος πληθυσμός της Φαρκαδόνας δεν θα ξεπερνά τις 11.500, καθώς σε όλα τα χωριά θα υπάρχει μεγάλη μείωση.

Το 2011 σύμφωνα με την τότε απογραφή πληθυσμού η Οιχαλία παρουσίασε πληθυσμό 2.936 άτομα, για να ακολουθήσουν κατά σειρά η Φαρκαδόνα με 2.387, το Γριζάνο με 1.548, το Ζάρκο με 1.498, οι Ταξιάρχες με 991, η Κρήνη με 889, το Πετρωτό με 885, ο Κλοκοτός με 672, τα Σερβωτά με 589, η Φανερωμένη με 507, ο Πετρόπορος με 506, η Νομή με 412,  το Κεραμίδι με 410, οι Γεωργανάδες με 395, η Πηνειάδα με 389, η Παναγίτσα με 370, το Διάσελλο με 329 και το Αχλαδοχώρι με 162.

Σε πολλές από τις παραπάνω κοινότητες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πληθυσμό θα πέσει κάτω των 300 ατόμων, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές την μείωση των εδρών στα κοινοτικά συμβούλια, χωρίς να αποκλείεται το γεγονός ότι στις σήμερα 5εδρικες κοινότητες να δούμε το 2023 μονοεδρικά συμβούλια, εξαιτίας της πληθυσμιακής μείωσης. Το γεγονός αυτό προκαλεί σκεπτικισμό στους κοινοτάρχες οι οποίοι αγωνιούν πλέον για την τύχη και το μέλλον των χωριών τους που συρρικνώνονται.