Άγχος και αγωνία τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο

Με πολλές υποχρεώσεις και χρέη θα βρεθούν αντιμέτωποι μόλις ανοίξουν οι εστιάτορες αλλά και οι καφετέριες

Το λουκέτο στην εστίαση επιβλήθηκε ως αναγκαίο κακό για την μείωση της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού στις 14 Μαρτίου και δεν προβλέπεται να βγει πριν τις αρχές Ιουνίου. Ο χρόνος όμως επαναλειτουργίας της εστίασης δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας αβεβαιότητας…

Τα καταστήματα υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν τις πόρτες τους σύμφωνα μέχρι στιγμής πληροφορίες το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου. Το άνοιγμα των καταστημάτων θα αποτελέσει μία πρόκληση. Κι αυτό γιατί η κατάσταση είναι τραγική, μιας και οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ξαφνικά κι έχουν ήδη υποστεί οικονομική ζημία από τις πρώτες ύλες που δεν καταναλώθηκαν και πετάχτηκαν. Πρόκειται για ευπαθή προϊόντα τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν για να ξεκινήσει η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης.

Εκτιμάται ότι κάθε επιχείρηση μόνο για να βάλει το κλειδί στην πόρτα και να λειτουργήσει θα χρειαστεί από 1.000 έως πολλές χιλιάδες ευρώ ανάλογα με το μέγεθός της αλλά και την ταυτότητά της: αν πρόκειται για μικρό take away cafe, μεγάλο café- bar, εστιατόριο, τσιπουράδικο, ταβέρνες.

Οι επιχειρήσεις εστίασης θα ξεκινήσουν με χρέη, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Κι αυτό δεν αφορά μόνο στην πρώτη ύλη που πρέπει να μπει στα μαγαζιά για να δουλέψουν. Υπάρχουν περισσότερες από 20 πάγιες υποχρεώσεις, όπως ενοίκια, ΔΕΚΟ, ΑΕΠΙ, δόσεις, ασφαλιστικές υποχρεώσεις που τρέχουν ήδη από τον Μάρτιο. Το δάνειο που εξήγγειλε το κράτος με τους ευνοϊκούς όρους δεν θα μπορέσουν να το λάβουν οι επιχειρήσεις ιδίως οι μικρές και μεσαίες, με βάση τις προϋποθέσεις που υπάρχουν.

Ακόμη όμως και το άνοιγμα θα βρει την εστίαση μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα: «Πώς θα γίνει; Θα φοράνε οι πελάτες μάσκα και θα την κατεβάζουν για να πιουν καφέ ή ποτό και να φάνε;», διερωτώνται και ζητούν σαφείς κατευθύνσεις και οδηγίες για την επανεκκίνηση της εστίασης.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κληθούν να ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης, αν θα υπάρχουν μεταφορές, αν θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία, αν θα έχει βρεθεί φάρμακο.

Προσωπικά κάποιοι αισιοδοξούν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει τόνωση της κίνησης παρά τον φόβο. Το θέμα είναι να γίνει με ασφάλεια.

KRINI LIVE