Αφανίστηκαν οι παραγωγοί αμυγδάλου στο νομό Τρικάλων

Ούτε για δείγμα καρπός στις δεντροκαλλιέργειες καθώς κάηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από τους καταστροφικούς παγετούς

Η φετινή χρονιά δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη για τους δενδροκαλλιεργητές του νομού Τρικάλων. Αντιθέτως θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων ετών.

Σε απόγνωση βρίσκονται σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» εκατοντάδες αμυγδαλοπαραγωγοί του νομού καθώς την φετινή χρονιά η σοδειά είναι ανύπαρκτη για τους ίδιους. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε όλο το νομό το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και των ισχυρό παγετό, βρήκαν τα δέντρα σε φάση ανθοφορίας, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ολοκληρωτική καταστροφή.

Σήμερα έξι μήνες αργότερα τα αποτελέσματα είναι ορατά στα αγροκτήματα καθώς ο καρπός είναι ανύπαρκτος και οι παραγωγοί να εκφράζουν την πλήρη απογοήτευση και απελπισία τους, καθώς δεν θα εισπράξουν.

Στην ίδια κατάσταση βρέθηκαν τους προηγούμενες μήνες και οι παραγωγοί φρούτων, και συγκεκριμένα των πρώιμων ποικιλιών. Δέντρα όπως κερασιές, ροδακινιές και αχλαδιές, υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τον πάγο, καθώς οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες του περασμένου Ιανουάριου, είχαν ως αποτέλεσμα τα «μάτια» των δέντρων να βλαστήσουν πρόωρα με αποτέλεσμα ο πάγος να καταστρέψει εντελώς και να ξανά βλαστήσουν, χωρίς ωστόσο να παράξουν καρπούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι για δεύτερη φορά αντιμέτωποι με τις τεράστιες ζημιές στην φυτική παραγωγή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αντίστοιχα προβλήματα στις δεντροκαλλιέργειες είχαν σημειωθεί και την άνοιξη του 2020, όπου το Μάρτιο είχαν επικρατήσει χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός, που δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες δέντρων. Πλέον η ολοκληρωτική ζημιά που προκλήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά σε συνδυασμό με τις ζημιές που είχαν προστεθεί κατά το παρελθόν και δη την περσινή περίοδο με τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιανού, δεν αφήνουν περιθώρια, στους αγρότες να ανασάνουν, να βγάλουν ένα μεροκάματο, αλλά και να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις προς τρίτους.