75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Σαν σήμερα στις 23 Φλεβάρη του 1943 στους Αμπελόκηπους της Αθήνας, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας.
Η ΕΠΟΝ δεν προέκυψε απο παρθενογένεση. Ηταν ο ώριμος Καρπός αγώνων και θυσιών. Βασικός φορέας και αιμοδότης της ΕΠΟΝ ήταν η θρυλική ΟΚΝΕ. Και είναι αλήθεια πως τη «μαγιά» της ΕΠΟΝ θα τη βρούμε στα ξερονήσια και τις φυλακές της δικτατορίας του Μεταξά, όπου ήταν κλεισμένα μέλη και στελέχη της ΟΚΝΕ.
Η δράση της, οι αγώνες της, το αίμα που έχυσαν οι νεολαίοι ήρωές της έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας.
Η ΕΠΟΝ έδωσε σε φοβερά δύσκολες συνθήκες τη μάχη ενάντια στον κατακτητή, αλλά και για τα δικαιώματα της νεολαίας στο ψωμί, στη δουλειά, στον πολιτισμό, ενάντια στα ναρκωτικά. Από τις γραμμές της πέρασαν 600.000 νέοι από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Σε 1300 υπολογίζονται οι ΕΠΟΝίτες αντάρτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός αυτών που έπεσαν στις διαδηλώσεις των πόλεων που εκτελέστηκαν, που πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ως πραγματικά μαχητική πολιτική οργάνωση νεολαίας, η ΕΠΟΝ ήταν ένα μεγάλο σχολείο που διάπαιδαγώγησε με τις αξίες του αγώνα, της συλλογικότητας, της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας. Μέσα από την αναπτυγμένη αλληλεγγύη της οργανωμένης ζωής, οι ΕΠΟΝίτες γνώρισαν την πραγματική αξία της ζωής.
Σάλπισε από την πρώτη στιγμή τη φωνή της αντίστασης στον ξένο κατακτητή και στους ντόπιους συμμάχους του από την άρχουσα τάξη της Ελλάδας. Μπήκε το ίδιο μπροστά για την οργάνωση της πάλης, για την απελευθέρωση.

Η δράση της ΕΠΟΝ της ΕΑΜΙΚΗΣ αντίστασης του ΔΣΕ μετέπειτα,  μας άφηνουν παρακαταθήκη τα ιστορικά διδάγματά τους, δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ποτέ. Όταν ο λαός είναι αποφασισμένος, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω βγαίνοντας στην αντεπίθεση. Χρέος και καθήκον του κάθε προοδευτικού ανθρώπου είναι να αναδείξουμε την προσφορά τους στην σκληρή και άνιση μάχη, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι.

Ιδιαίτερα σήμερα :

– Που τα αστικά επιτελεία και η ίδια η Ε.Ε. προσπαθούν να γράψουν την ιστορία από την αρχή, έχουν κάνει επιστήμη τη διαστρέβλωση & την συκοφαντία, την παταχάραξη της ιστορίας, εξισώνοντας αυτόν τον γνήσια λαϊκό-απελευθερωτικό-πατριωτικό αγώνα, με τα εγκλήματα του φασισμού γέννημα & θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος που αυτοί στηρίζουν.

– Που η περιοχή μας Βαλκάνια-Αιγαίο-Μ. Ανατολή-Μεσόγειος & Β. Αφρική μυρίζουν μπερούτι από τα νέα επικίνδυνα σχέδια που προετοιμάζουν ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ε.Ε.

Για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών σχεδίων αναζωπυρώνεται το ζήτημα των σχέσεων με την Π.Γ.Δ.Μ., που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν το λαό με την ονοματολογία και να συγκαλύψουν τα πραγματικά προβλήματα που είναι ο αλυτρωτισμός, η ένταξή της στο ΝΑΤΟ & την Ε.Ε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ, επεκτείνει τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, δαπανά τεράστια ποσά που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός για την αγορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού, αναβαθμίζει τη συνεργασία με κράτη δολοφόνους όπως το Ισραήλ & τη Σ. Αραβία.

Η γεωστρατηγική αναβάθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με την ειρήνη & την ασφάλεια της χώρας.

Η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. δεν είναι παράγοντας ασφάλειας για το λαό. Το αποδεικνύει η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων που έχουν οξυνθεί στο έπαρκο το τελευταίο διάστημα

Ως αγωνιστές της ένδοξης ΕΑΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & του ΔΣΕ, οι απόγονοι και οι φίλοι της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλούμε τον Τρικαλινό λαό σε επαγρύπνηση, μέσα από το λαϊκό κίνημα να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε :

– Καμιά συμμετοχή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια,

– Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.

– Να επιστρέψουν οι  Έλληνες στρατιωτικοί από τις αποστολές εκτός συνόρων.

– Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ & την Ε.Ε.

Οι λαοί  έχουν την δύναμη και μπορούν να βαδίσουν τον δικό τους δρόμο της κοινής πάλης, για να διώξουν τους ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια & την ευρύτερη περιοχή, όπως έκανε τότε πριν 75 χρόνια στην Ελλάδα & στην Ευρώπη το αντιστασιακό κίνημα ενάντια στο φασισμό, έτσι και σήμερα ενάντια στους ιμπεριαλιστές που ξαναμοιράζουν τον κόσμο και ξαναχαράζουν τα σύνορα.

                             ΖΗΤΩ ΤΑ75ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΕΠΟΝ

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ