10ο πανελλήνιο παιδικό τουρνουά πάλης την Κυριακή στα Τρίκαλα

Τα παιδιά και ο αθλητισμός

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 θα διεξαχθεί στα Τρίκαλα το 10ο πανελλήνιο παιδικό τουρνουά πάλης με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 300 παιδιών, από όλη την Ελλάδα, ηλικίας 5- 12 ετών.

Παίρνοντας την ευκαιρία αυτή της μαζικής συμμετοχής παιδιών, θα ήθελα να διευκρινίσω, ότι η πάλη δεν είναι για τα παιδιά μόνο ένας τρόπος εξάσκησης και ανάπτυξης των σωματικών τους ικανοτήτων αλλά και μία ευκαιρία για να δημιουργήσουν καινούριους φίλους, να κοινωνικοποιηθούν, να ψυχαγωγηθούν και να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Οι συνήθειες που θα αποκτήσουν τα παιδιά δια μέσου της πάλης, θα τα συνοδεύσουν σε όλη τους τη ζωή. Επιπρόσθετα η σωματική άσκηση των παιδιών, θα έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για τη σωματική τους υγεία.

Σήμερα, ένα μεγάλος μέρος του χρόνου των παιδιών, περνά και ίσως να χάνεται, μπροστά στην τηλεόραση, στα παιγνίδια video, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές κτλ.

Εμείς οι γονείς θα πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στο θέμα της συμμετοχής των παιδιών τους σε αθλήματα. Οφείλουμε να τα καθοδηγούμε, να τα ενθαρρύνουμε και να τα βοηθούμε ώστε να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες δραστηριότητες.

Προτείνεται επίσης, να πηγαίνουμε και οι ίδιοι να παρακολουθούμε τις αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά μας, να τις σχολιάζουμε, να διαμορφώνουμε άμεση πλέον άποψη και να τους δίνουμε κάθε μορφή υποστήριξης.

Σε περίπτωση που τα παιδιά λαμβάνουν μέρος σε αγώνες, θα πρέπει να τα βοηθούμε να έχουν λογικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα και σε περίπτωση αποτυχιών να τα βοηθούμε να αντεπεξέρχονται.

Οι προσδοκίες που έχουμε, σαν γονείς, για την εξέλιξη και τις επιτυχίες του παιδιού θα πρέπει να διατηρούνται σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Η πάλη  θα πρέπει να διατηρήσει και τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα για το παιδί και όχι να καταστεί μια επιπρόσθετη πηγή ψυχικής εξουθένωσης.

Σίγουρα για εμάς τους γονείς, οι ώρες που απαιτούνται για την οργάνωση των αθλητικών δραστηριοτήτων του παιδιού είναι ακόμη ένα φορτίο για το βεβαρημένο πρόγραμμά μας. Σίγουρα πιθανόν να επηρεάζει τον τρόπο εργασίας μας. Όμως η επένδυση αυτή σε χρόνο πρέπει να γίνει λόγω των ευεργετημάτων που προκύπτουν για όλη τη ζωή του παιδιού.

Η συμμετοχή των παιδιών σε αθλήματα, η τακτική προπόνησή τους, η ομάδα μέσα στην οποία θα μάθουν να λειτουργούν  κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποτελούν όλα μαζί, μια σημαντική ασπίδα προστασίας εναντίον της μάστιγας των ναρκωτικών, του καπνίσματος και άλλων κακών συνηθειών που μπορούν να επικρατήσουν σε παιδιά που είναι ανενεργά- αδρανή.

Αναμφίβολα η ενεργός συμμετοχή των γονιών σε όλες τις πτυχές της ζωής των παιδιών τους έχει πρωταρχική σημασία.

Τέλος πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι γονείς και να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας ότι η άθληση είναι διασκέδαση.

ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ να δημιουργήσουμε ενεργούς ανθρώπους και όχι παθητικούς θεατές………..

ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ για τη δια βίου άσκηση ………

 

Για τον ΑΠΣ Τρίκαλα

Νίκος Τσιακάρας