Zωονόσοι: Στη ζώνη υψηλού κινδύνου γάλα και φέτα

‘’—œ œÃ≈…œ
Aπό την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί
Ανησυχία για την επάρκεια πρώτης ύλης τη νέα γαλακτική περίοδο – Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η ευλογιά χτυπά και πάλι την ελληνική κτηνοτροφία, με νέο γύρο κρουσμάτων, και αυτή τη φορά η ανησυχία είναι μεγαλύτερη, καθώς η νέα γαλακτική περίοδος ενδέχεται να είναι φτωχότερη σε γάλα. Ο κίνδυνος για ζημιά στη φέτα από την απουσία ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος είναι πιθανός και όλοι οι ενδιαφερόμενοι σπεύδουν να καταθέσουν προτάσεις, ζητώντας παράλληλα να ληφθούν μέτρα.
Ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας για την αναχαίτιση της ζωονόσου, καθώς δεν υπάρχει γαλακτοφορία, είναι μειωμένες οι ανάγκες σε κρέας και οι μετακινήσεις των κοπαδιών είναι περιορισμένες.
Την περασμένη εβδομάδα (27/8) πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην Ελασσόνα με την παρουσία του ΥΦΑΑΤ Χρήστου Κέλλα, στην οποία τέθηκε (και απορρίφθηκε) το ζήτημα του εμβολιασμού των ζώων για να αναχαιτιστεί η ζωονόσος της ευλογιάς. Σύμφωνα με επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα, όπως ο Ιωάννης Καϊμακάμης, η επιλογή του εμβολιασμού (καθορισμένη ζώνη εμβολιασμού ή ring vaccination, όχι καθολικός) θα περιέπλεκε τα πράγματα. Οπως σημειώνει σε ανάρτησή του, «αν οριστεί δακτύλιος εμβολιασμού, στην Ελασσόνα για παράδειγμα, το νωπό γάλα της ζώνης δεν μπορεί να εξέλθει ελεύθερα εκτός ζώνης. Εξαίρεση υπάρχει μόνο αν μεταφερθεί σε σφραγισμένα βυτία σε εγκεκριμένη μονάδα, που βρίσκεται εντός της ίδιας περιορισμένης ζώνης ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα, όπου θα υποβληθεί σε μία από τις θερμικές κατεργασίες μείωσης κινδύνου. Τότε μόνο μπορεί να εγκριθεί κίνηση εκτός ζώνης από την αρμόδια Αρχή».
Στη διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (27/8), η Αθηνά Μιχαηλίδου, από τη Φάρμα Κορδαλής, η οποία εδρεύει στη Μάνδρα και δραστηριοποιείται τόσο στη γαλακτοπαραγωγή όσο και στην πάχυνση προβάτων, ανέδειξε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους, με πρώτο, φυσικά, την ευλογιά. Με πολλές Περιφέρειες της χώρας να είναι ήδη κλειστές και με έντονη την απουσία κτηνιάτρων εκεί όπου βρίσκεται το πρόβλημα (στις εκτροφές), η κυρία Μιχαηλίδου αναρωτιέται πόσο καιρό θα αντέξουν οι κτηνοτρόφοι στις πιέσεις.
Η κατάσταση που περιγράφει είναι απελπιστική: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ελληνικό αρνί στην αγορά. Ακόμα και αυτά που θα γεννηθούν δεν θα μπορούν να μετακινηθούν. Κανείς δεν ξέρει πώς θα ξεμπλέξει με την ευλογιά. Οι κτηνοτρόφοι είναι φοβισμένοι, ούτε στο καφενείο δεν μπορούν να πάνε με τα ρούχα της δουλειάς τους για να μην… κολλήσουν. Κτηνοτρόφοι τηλεφωνούν σε ζωοτροφάδες για τροφές, κι αυτοί τους λένε όχι, τα ζώα τους όμως πεινάνε».
Πρόβλημα τα νεκρά ζώα, μάχη για ζωοτροφές
Τα ερωτήματα που θέτει η Αθηνά Μιχαηλίδου, από τη Φάρμα Κορδαλής, είναι επιτακτικά. «Τι γίνεται με το πρόβλημα της καύσης; Γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε τα νεκρά ζώα στο ψυγείο, γιατί δεν έρχονται τα φορτηγά να τα παραλάβουν, καθώς υπάρχει πρόβλημα με τις μετακινήσεις μεταξύ των μονάδων; Από πού θα πάρουμε ζωοτροφές για τα ζώα μας που πρέπει να τραφούν, όταν απαγορεύεται η μεταφορά ζωοτροφών από τον έναν νομό στον άλλον;» ανέφερε στην εισήγησή της η μαχητική επαγγελματίας της κτηνοτροφίας.
«Χάνονται» και άνθρωποι
Η Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, επανέλαβε ορισμένα από τα πάγια αιτήματα των κτηνοτρόφων, όπως η ανάγκη για άμεση αδειοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων, για περισσότερους κτηνιάτρους στο πεδίο, από πρακτικάριους μέχρι ιδιώτες, και για επιτόπια εκπαίδευση των κτηνοτρόφων, ενώ ζήτησε συνεχή στήριξη των παραγωγών μέχρι να εξαλειφθεί η ζωονόσος, όπως έγινε στους ανθρώπους με τον Covid-19. «Δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο με τα ζώα που χάνονται, αλλά και με τους ανθρώπους που χάνουν τις δουλειές τους και δεν θα επιστρέψουν ποτέ πίσω, ακόμα κι αν φύγει η ασθένεια» σχολίασε.
Οι τυροκόμοι περιμένουν και ανησυχούν
Μιλούν στον «Ελληνα Αγροτη» τρεις παραδοσιακοί παραγωγοί και εκφράζουν τις απόψεις τους
Ο τυροκόμος Χρήστος Π. Τσακνής, από το Παραδοσιακό Τυροκομείο Τσακνή, με έδρα την Αγία Παρασκευή στις Μουριές Κιλκίς, δραστηριοποιείται με επιτυχία στην τυροκομία και την κτηνοτροφία – δουλεύει όμως πολύ για να τα καταφέρει. Ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια να τυροκομεί, σε μια εποχή κατά την οποία διατηρούσε εκτροφή 500 ζώων. Οπως θυμάται, όταν ξεκίνησε το τυροκομείο, οι συνάδελφοί του κτηνοτρόφοι θεωρούσαν ότι έκανε κάτι πολύ υπερβολικό, γιατί κανείς, εκείνη την εποχή, δεν διανοούνταν να ξεκινήσει μια άλλη δραστηριότητα, αφού μπορούσε να ζήσει ως κτηνοτρόφος. «Κι όμως, τότε ήμασταν 15 κτηνοτρόφοι στο χωριό και σήμερα είμαστε… 2,5!» μας λέει με έντονο προβληματισμό και συμπληρώνει: « Το γάλα χάνεται στο Κιλκίς. Σήμερα μπορεί κάποιος εδώ να βρει γάλα, με κλειστά μάτια’, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».
Ο τυροκόμος Χρήστος Τσακνής από την Αγία Παρασκευή στις Μουριές Κιλκίς
Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ για τους κινδύνους που ενδέχεται να προκαλέσει η ευλογιά ακόμα και στη φέτα, ο κ. Τσακνής σχολιάζει: «Εχω εκπλαγεί με την ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ, γιατί δείχνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, τουλάχιστον σε κάποια σημεία της χώρας. Παραδόξως, στον νομό Κιλκίς δεν έχουμε πρόβλημα – δούλεψε πολύ καλά η Κτηνιατρική Υπηρεσία, υπήρξε συνεργασία κτηνιάτρων, κτηνοτρόφων και τυροκόμων. Είμαι πρώτα απ’ όλα κτηνοτρόφος και το ζήτημα με ενδιαφέρει άμεσα».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός -και δεν συνδέεται με την ευλογιά των προβάτων- είναι ότι δεν υπάρχει γάλα εξαιτίας του ότι μειώνονται οι εκτροφές και φεύγουν κτηνοτρόφοι από το επάγγελμα. «Η πρώτη ύλη είναι πλέον πανάκριβη: μια η ευλογιά, μια η πανώλη, μια η αύξηση των ζωοτροφών… Αρκεί να σας πω ότι κάθε εβδομάδα σφάζονται στο Κιλκίς περίπου 500 ζώα, πρόβατα και κατσίκια, από μονάδες που δεν τα αναπληρώνουν. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την ευλογιά, αλλά με το ότι τα νέα παιδιά δεν συνεχίζουν το επάγγελμα των γονιών τους, ειδικά όταν αυτοί είναι πάνω από 65 ετών» υποστηρίζει ο Χ. Τσακνής, επισημαίνοντας ότι το επάγγελμα δεν είναι πλέον επικερδές και θέλει φυσική παρουσία 365 μέρες τον χρόνο. «Είναι μια σκληρή δουλειά η κτηνοτροφία, δεν ξέρω πόσοι θα έχουν το κουράγιο να τη συνεχίσουν» λέει.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακνή, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, το πρόβλημα της μείωσης του γάλακτος δεν ήταν τόσο σημαντικό, κι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι τα προγράμματα βελτιώσεων στις κτηνοτροφικές μονάδες πέτυχαν να δώσουν μεγάλες παραγωγές στα ζώα που αρμέγονταν. «Η ευλογιά ήρθε και σταμάτησε αυτή τη διαδικασία βελτίωσης. Η παραγωγή έχει κολλήσει και πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον θα έχουμε πρόβλημα και με τη φέτα, όπως επισημαίνει και ο ΣΕΒΓΑΠ» σχολιάζει ο τυροκόμος από το Κιλκίς.
Στο Κιλκίς, οι κτηνοτρόφοι δίνουν το γάλα τους κυρίως σε τοπικές βιομηχανίες, όπως οι Κολιός (Λιμνότοπος Πολυκάστρου, Κιλκίς), Βαλμάς (Παλαιοχώρα Χαλκιδικής), Αρβανίτης (Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης) κ.ά., ενώ σπάνια το γάλα έφευγε πιο μακριά. Τελευταία, όμως, σημαντική ποσότητα γάλακτος του Κιλκίς διακινείται μέσω χονδρεμπόρων, εταιριών logistics ως επί το πλείστον, οι οποίες συγκεντρώνουν γάλα για λογαριασμό μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Αντ. Καλδέλλης – Μανταμάδος
Ο Αντώνης Καλδέλλης, από το Τυροκομείο Μυστακέλλη μάς ενημερώνει: «Προς το παρόν, η Λέσβος δεν έχει θέμα ευλογιάς. Εχουν δοθεί οδηγίες από την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Υπάρχει όμως ανησυχία». Η τυροκομική περίοδος στη Λέσβο ξεκινά στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου και οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο νησί. Εάν όμως ενταθεί η ευλογιά, είναι σίγουρο ότι στο περιορισμένο όσον αφορά τη δυναμικότητά του νησί θα υπάρξει πρόβλημα.
Ο τυροκόμος Αντώνης Καλδέλλης από τον Μανταμάδο Λέσβου (φωτ.: Στο Νησί)
Το γάλα της Λέσβου
Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν και κατά πόσο η Λέσβος θα αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος για ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες, το σίγουρο όμως είναι ότι, όσο η ευλογιά αποδεκατίζει κοπάδια στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Λέσβος θα μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για αγορά γάλακτος. «Αν το πρόβλημα συνεχίσει να είναι έντονο, σίγουρα βιομηχανίες από τη Θεσσαλία θα αναζητήσουν γάλα στη Λέσβο» μας λέει ο παραγωγός από το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου με τη σπουδαία τυροκομική παράδοση.
Κωνσταντίνος Τσατσουλής (Βυτίνα Αρκαδίας)
Προβληματισμός για την Πελοπόννησο
Ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Τσατσουλής, υπεύθυνος παραγωγής στη Φάρμα Τσαλιμάκου, είναι προβληματισμένος με την κατάσταση που επικρατεί στην Πελοπόννησο. Μπορεί η δική του τυροκομική περίοδος να ξεκινά αργότερα, είναι όμως από τώρα ανήσυχος για το τι πρόκειται να συμβεί. «Εχει χαθεί το γάλα στην περιοχή μας» μας λέει κι εξηγεί: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα είναι ότι γαλακτοκομικές εταιρίες από τη Μακεδονία έχουν κατέβει στην Πελοπόννησο κι έχουν μαζέψει όλο το γάλα, και ο λόγος είναι φυσικά το πρόβλημα με την ευλογιά. Σας θυμίζω μόνο τι έχει συμβεί με την ευλογιά το τελευταίο διάστημα στην Ναυπακτία…»
Ο γεωπόνος και τυροκόμος Κωνσταντίνος Τσατσουλής από τη Φάρμα Τσαλιμάκου
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το πρόβλημα της ευλογιάς των προβάτων στην Αιτωλοακαρνανία έχει πάρει άσχημη τροπή τους τελευταίους μήνες, με επίκεντρο την περιοχή της Ναυπάκτου. Πολλά, συνεχόμενα κρούσματα έχουν καταγραφεί κυρίως σε μικρές μονάδες, ενώ από το Πάσχα μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχαν θανατωθεί στην περιοχή περίπου 800 ζώα.
Ο κ. Τσατσουλής συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας δεν υπάρχει θέμα με την ευλογιά, όλοι οι κτηνοτρόφοι όμως είναι φοβισμένοι, και με το δίκιο τους. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και οι μετακινήσεις ζώων έχουν παγώσει. Τα ζώα τρέφονται με βόσκηση, διότι ο καιρός είναι πολύ καλός ακόμα, αλλά και με τυχόν ζωοτροφές που έχουν απομείνει στους κτηνοτρόφους».
ellinasagrotis.gr/
Ads