Μαρίνα Κοντοτόλη: Σε εγκατάλειψη το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου και τα γύρω χωριά. Κίνδυνος δασικών πυρκαγιών κι αλυσιδωτών προβλημάτων από την έλλειψη προστασίας.
Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, το έγγραφο του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αναφορικά με την πλειάδα των προβλημάτων που έχει επιφέρει η κατάργηση από την κυβέρνηση του νομικού προσώπου διαχείρισης του πανεπιστημιακού δάσους Περτουλίου, στο ίδιο το δάσος, στους φοιτητές και στην τοπική κοινωνία.
Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαρίνα Κοντοτόλη, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει στη Βουλή τι πρόκειται να πράξει για το δάσος του Περτουλίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η καταστροφή του δάσους ξεκίνησε από το νόμο 4947/2022, ο οποίος άλλαξε τη νομική μορφή και τη διαχείριση του δάσους με επιτυχημένη πορεία σχεδόν 100 χρόνων.
Ο κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές, ασθένειες του δάσους κι υποβάθμιση της αξίας του βρίσκεται ante portas. Οι δασεργάτες έχουν χάσει τη δουλειά τους, οι αναγκαίες εργασίες υλοτομίας και οδοποιίας τους δάσους είναι ανύπαρκτες, η τοπική κοινωνία στερείται οικονομικών πόρων και ερημοποιείται και πολύ περισσότερο σε αναστολή βρίσκεται η πρακτική άσκηση 250 φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και για τους άλλους που αναφέρονται αναλυτικά στο έγγραφο του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητείται η άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού και της κυβέρνησης, προκειμένου να επανέλθει η προτεραία κατάσταση.
Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: «Σε κατάσταση άμεσου κινδύνου το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου με ευθύνη της κυβέρνησης».
Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της το υπ. Αρ. 521/27-6-2024 έγγραφο του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το καταθέτει ως Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ζητώντας να απαντήσουν στη Βουλή πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση άμεσου κινδύνου που έχει περιέλθει το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου, εξαιτίας της κατάργησης του νομικού προσώπου διαχείρισης του δάσους, με τον Νόμο 4957/2022.
Στο έγγραφό του, το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., αναφέρει μεταξύ άλλων:
- Το χρονικό μιας καταστροφής που είναι εν εξελίξει στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, η οποία, πιθανόν, να οδηγήσει και σε νέα θλιβερά συμβάντα όπως δασική πυρκαγιά ή υποβάθμιση του δάσους από την αύξηση των ξυλοφάγων εντόμων λόγω των πολλών κατακείμενων και μη αποληφθέντων δένδρων μετά την κακοκαιρία, σχετίζεται άμεσα με τις ατυχείς διατάξεις του «Νόμου Κεραμέως».
- Το αδιαχείριστο δάσος. Στο δάσος δεν έχουν μπει δασεργάτες να υλοτομήσουν μετά τον κυκλώνα Daniel και αυτό οδήγησε…….στην αύξηση του μη αποληφθέντος ξυλώδους κεφαλαίου και στον οικονομικό μαρασμό της τοπικής κοινωνίας.
- Το κατακερματισμένο δασικό οδικό δίκτυο. Μετά την εμφάνιση των πρώτων κατολισθήσεων… τα φαινόμενα εμφανίστηκαν εντονότερα σε όλο το δασικό οδικό δίκτυο (70 χλμ) δημιουργώντας αδυναμία κίνησης κάθε κατηγορίας σχήματος.
- Η αύξηση της καύσιμης ύλης οδηγεί σε δασικές πυρκαγιές. Η αδυναμία διαχείρισης των κορμών που ολίσθησαν στις φλυσχιγενείς πλαγιές του Περτουλίου, αποτελούν σημεία έναρξης πυρκαγιάς εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.
- Η αδυναμία πραγματοποίησης της Θεσμοθετημένης Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, κατά τους θερινούς μήνες Ιουλίου και Αυγούστου, οι οποίοι ανέρχονται περίπου στους 250.
- Ζητούμε την άμεση παρέμβαση ώστε να λυθεί το πρόβλημα με νέα νομοθέτηση μετά από την άμεση έναρξη ενός διαλόγου της Κυβέρνησης με τη Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. για τη δημιουργία ενός νέου φορέα Διαχείρισης των Πανεπιστημιακών Δασών του Α.Π.Θ..
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.
Αθήνα, 28 Ιουνίου 2024
Ακολουθεί το έγγραφο του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..
Η καταθέτουσα Βουλευτής
Κοντοτόλη Μαρίνα