Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων

Θαλάσσιοι ερευνητές σε αποστολή καταγραφής της ζωής που κρύβεται στους ωκεανούς του κόσμου, ανέφεραν ότι βρήκαν περίπου 100 πιθανά νέα είδη σε βάθος 4,8 χλμ.

Η ομάδα της αποστολής εστίασε την έρευνά της στην περιοχή Bounty Trough μήκους 800 χιλιομέτρων, ένα ελάχιστα εξερευνημένο τμήμα του ωκεανού στα ανοικτά των ακτών της Νέας Ζηλανδίας, ανατολικά της Νότιας Νήσου. Το τριών εβδομάδων ταξίδι με το ερευνητικό σκάφος Tangaroa, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υδάτων και Ατμόσφαιρας της χώρας, πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο.

sea3.jpg
Ερευνητές πάνω στο πλοίο Tangaroa διαχωρίζουν δείγματα που συλλέχθηκαν από τον πυθμέναRebekah Pars/Ocean Census/NIWA

Η ομάδα συνέλεξε σχεδόν 1.800 δείγματα από βάθη έως και 4.800 μέτρα, βρίσκοντας είδη ψαριών, καλαμαριών, μαλακίων και κοραλλιών που πιστεύουν ότι είναι νέα για την επιστήμη.

«Ήταν μια πολύ συναρπαστική εξερεύνηση», δήλωσε ο Δρ. Ντάνιελ Μουρ, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής Ocean Census, μιας νέας συμμαχίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 και έχει ως στόχο να εντοπίσει 100.000 άγνωστα είδη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Finds from the Bounty Trough I Ocean Census

Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, μια ομάδα επιστημόνων θα ταξινομήσει και θα περιγράψει τα ευρήματα της βαθιάς θάλασσας για να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για νεοανακαλυφθέντα είδη.

Οι επιστήμονες της ομάδας έχουν προβληματιστεί από ένα εύρημα, το οποίο αρχικά νόμιζαν ότι ήταν ένα είδος αστερία ή θαλάσσιας ανεμώνης. Η Δρ. Μισέλα Μίτσελ, ταξινομολόγος στο Δίκτυο Μουσείων του Κουίνσλαντ, δήλωσε μέσω της Ocean Census ότι θα μπορούσε να είναι ένα είδος κοραλλιού βαθιάς θάλασσας που ονομάζεται οκτακοράλλι. «Θα μπορούσε, επίσης, να είναι μια εντελώς νέα ομάδα εκτός του οκτακοραλλιού. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ένα σημαντικό εύρημα για τη βαθιά θάλασσα και μας δίνει μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα της μοναδικής βιοποικιλότητας του πλανήτη», ανέφερε η ίδια.

sea2.jpg
Δύο δείγματα από άγνωστο είδος που θα μπορούσε να είναι οκτακοράλλι ή μια εντελώς νέα ομάδαSadie Mills/Ocean Census/NIWA

Πώς έγινε η συλλογή δειγμάτων

Για τη συλλογή των δειγμάτων, το σκάφος ρυμούλκησε τρεις διαφορετικούς τύπους έλκηθρων ανάλογα με τον πυθμένα. Αυτά περιλάμβαναν μια παραδοσιακή γκακγάβα (είδος διχτιού), ένα ειδικό έλκηθρο για βραχώδεις επιφάνειες και μια άλλη συσκευή που έπαιρνε δείγματα από το νερό ακριβώς πάνω από τον πυθμένα.

Καλαμάρι βαθιάς θάλασσας που εντόπισαν επιστήμονες της αποστολής Ocean Census, που θα μπορούσε να είναι δείγμα νέου, άγνωστου είδουςKathrin Bols/Ocean Census/NIWA

Καλαμάρι βαθιάς θάλασσας που εντόπισαν επιστήμονες της αποστολής Ocean Census, που θα μπορούσε να είναι δείγμα νέου, άγνωστου είδουςKathrin Bols/Ocean Census/NIWA

Τεράστια κενά παραμένουν στην επιστημονική γνώση για τα βάθη των ωκεανών. Από τα 2,2 εκατομμύρια είδη που πιστεύεται ότι υπάρχουν στους ωκεανούς της Γης, μόνο 240.000 έχουν περιγραφεί από τους επιστήμονες, σύμφωνα με την Ocean Census.

Με πληροφορίες από: Scientists discover 100 potential new deep-sea species, including mystery creature by Katie Hunt, CNN