Γράφει ο Λευτέρης Μακρής, φοιτητής οικονομικών επιστημών ΠΑΜΑΚ

Το δυστύχημα στα Τέμπη το 2023 αποτελεί μία από τις πλέον τραγικές σελίδες στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας όχι μόνο τις αδυναμίες στο σύστημα των μεταφορών αλλά και την ανάγκη για απονομή δικαιοσύνης και την ανάληψη πολιτικών ευθυνών. Η πολιτική διάσταση του δυστυχήματος έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις, με το επίκεντρο να είναι η εξασφάλιση ότι τέτοια γεγονότα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον και η δικαιοσύνη θα επιτευχθεί για τα θύματα και τις οικογένειές τους.
Στην Έλλαδα όμως του 2023,επίλεγουμε να ”ξεχνάμε” τέτοια σοβαρά ζητήματα και να εστιάζουμε σε διάφορα ανούσια γεγονότα,όπως τους παλαιοχριστιανούς στην Κορινθία Τρικάλων,το σύνεδριο του Σύριζα,τον ”πάτερ” Κλεωμένη και πολλά άλλα παρόμοια ”ενδιαφέροντα” γεγονότα.
Στον ”ελεύθερο” τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το γεγονός πήρε επιφανειακή κάλυψη το πρώτο διάστημα χωρίς να αποδοθούν οι απαραίτητες ευθύνες και τιμωρίες στα κατάλληλα πρόσωπα,σκεπάζοντας το πέπλο της αλήθειας μια και καλή.
Όλα μοιάζουν να έχουν τελειώσει,μιας και η υπόθεση πετάχτηκε στον κάδο ανεπιθύμητων μηνυμάτων.Πρωταγωνιστής-Σωτήρας στην υπόθεση αυτήν,θα αποτελέσει η Μαρία Καρυστιανού (μητέρα της 20χρονης Μάρθας που έχασε την ζωή της στα Τέμπη),Πρόεδρος του συλλόγων θυμάτων του δυστυχήματος,καθώς και οι υπόλοιπο γονείς-μελή του συλλόγου αυτού,οι οποίοι αποφάσισαν από κοινού να λάβουν δράση για το έγκλημα που συνέβη στα Τέμπη.
Πρωταρχικόι στόχοι του συλλόγου αυτού αποτελούν οι εξής:

-Να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους είναι υπεύθυνοι ή εγκληματικά ανεύθυνοι για το δυστύχημα και να τιμωρηθούν πραγματικά
-Να μην επιτρέψουμε να συμβεί ποτέ ξανά τέτοιο έγκλημα».
«Δεν ήταν αμέλεια, ήταν έγκλημα. Το κράτος μπορούσε να κάνει τα μέγιστα, δεν έκανε τίποτα», είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της στην εκδήλωση, η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Καρυστιάνου, μητέρα της 20χρονης Μάρθης, που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα.
Όπως είναι λογικό,τα μέλη του συλλόγου αυτόυ προχώρησαν σε άμεσες κινητοποιήσεις,ποινικές διώξεις,το δυστύχημα να θεωρηθεί κακούργημα, να σταματήσει να λειτουργεί ο σιδηρόδρομος, μέχρι να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα για την ασφαλή μετακίνηση και η Βουλή που θα προκύψει μετά από τις εκλογές να προχωρήσει στην υλοποίησή τους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.Ακόμη,ζητούν να δοθούν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς τα ονόματα των συγγενών τους.
Παράλληλα ξέσπασαν πορείες-κινητοποιήσεις σε διάφορα μέρη της Έλλαδας,με μαζική λαική συμμετοχή(ιδιαίτερα των νέων-φοιτητών αλλά και μεγαλυτερων ετών),αποσκοπόντας στην ενίσχυση του συλλόγου αυτόυ καθώς και στην ευρύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
Η περίοδος των εκλογών έφτασε!Οι περισσότεροι ήλπιζαν σε ανατροπή του πολιτικόυ καθεστώτος αλλά και αλλαγή πολιτικής ηγεσίας.Τα αποτελέσματα όμως ήταν αναπάντεχα τρομακτικά στα μάτια του καθημερινού κοσμάκι.41% κυρίες και κύριοι έλαβε η ΝΔ την οποία λάσπωναν καθημερινώς ο Ελληνικός λαός για διάφορα προβλήματα που προκάλεσε την περίοδο κυβερνησής της(ακρίβεια,ανατιμήσεις τιμών και μισθών,αύξηση πληθωρισμού σε πολλούς τομείς κτλ) με κύριο υπαίτιο το έγκλημα στα Τέμπη!

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκάστοτε πουργός Υποδομών και Μεταφορών την περίοδο 2019-1η Μαίου 2023 (όπου ”έλαβε” ευθύνες και δήλωσε την παραιτησή του)βάζει εκ νέου υποψηφιότητα,βγαίνοντας πρώτος σε σταυρούς με 24.651 στην εκλογική περιφέρεια των Σερρών,προκαλόντας τον έντονο προβληματισμό και θυμό των πολιτών.

Η ελπίδα της δικαιοσύνης φαίνεται να σβήνει πάλι…Φως στην δημοσιότητα έρχεται να ρίξει η εξεταστική επιτροπή των Τεμπών η οποία έλαβε 1 χρόνο μετά το συμβάν..σκοπός της είναι η διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην τραγωδία, την αποτίμηση των ευθυνών και την πρόταση μέτρων για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Η επιτροπή αποτελείται από ειδικούς σε θέματα μεταφορών, ασφάλειας, νομικής και άλλων σχετικών πεδίων, και έχει την εξουσία να καλεί μάρτυρες, να συλλέγει στοιχεία και να πραγματοποιεί έρευνες που θα την οδηγήσουν στα αίτια της καταστροφής.
Τρεις μήνες ύστερα από την έναρξη των συνεδριάσεων, η ειδική διαδικασία που επιλέχθηκε από τη Βουλή (αντί της προανακριτικής εξέτασης), φέροντας το συλλογικό αίτημα της κοινωνίας για πλήρη και έως τα ανώτερα κλιμάκια απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα, βρέθηκε να εκπνέει εσπευσμένα, παρά τις αντικειμενικές ανάγκες για παράταση, με τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν συγκάλυψη.
Στο ενδιάμεσο αυτών των μηνών, η διαδικασία είχε αποδειχθεί περισσότερο διάτρητη και ελλιπής απ’ όλες τις εξεταστικές επιτροπές που είχαν συσταθεί τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα: ξεκίνησε, όχι τυχαία, πρόωρα σε σχέση με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε «κατά παντός υπευθύνου» από τους γονείς και τους συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, κρίσιμοι μάρτυρες παραλήφθηκαν και άλλοι οι οποίοι κλήθηκαν αναλώθηκαν σε αερολογίες, καίρια ερωτήματα (όπως το αίτιο της στιγμιαίας ανάφλεξης κατά τη σύγκρουση) παρέμειναν εκτός κάδρου, ενώ η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματός έθετε σταθερά τον τόνο και την κατεύθυνση της συζήτησης, συχνά με τρόπο αποπροσανατολιστικό.
Παρόλα αυτά τα αίσχη που συμβαίνουν στην Δημοκρατική Ελλάδα του 2024 (όπου το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε και επίσημα, με ψήφισμά του την Ελλάδα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στις 7 Φεβρουάριου του 2024).Το σημαντικό όμως είναι ότι, καλεί την Κομισιόν να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ, με το Ευρωκοινοβουλίονα επικεντρώνεται σε:
Ελευθερία των ΜΜΕ
Κατασκοπευτικό λογισμικό
Αστυνομική βία, κακομεταχείριση μεταναστών, δημοκρατικός έλεγχος

H κοινωνία συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό των οικογενειών και των ανθρώπων των θυμάτων που ζητούν ακόμα Δικαιοσύνη με την συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών στο διαδικτυακό ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού, το οποίο έχει ξεπεράσει τις 870.000 υπογραφές!
Τέλος,Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.
Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!
Στόχος είναι η συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών. Μόλις αυτό επιτευχθεί, η Μαρία Καρυστιανού πρόκειται να καταθέσει τις υπογραφές στη Βουλή και να κινηθούν οι διαδικασίες όπως ορίζει το Σύνταγμα.
ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:
https://www.change.org/p/%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B7-2023