Αναβίωσε και φέτος ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας το έθιμο “Μπουρανί” στο Ζάρκο

Μας λύθηκαν και οι τελευταίες απορίες κατά την αναβίωση του «Μπουρανί» στο Ζάρκο

Το έθιμο αναβίωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζάρκου και συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι, ακόμη και οι γυναίκες που δεν δίστασαν να βάλουν α γυαλιά στους άνδρες

Αν κάποιος παρατηρούσε το έθιμο του «Μπουρανί» στο Ζάρκο το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, δεν χωρά αμφιβολία ότι θα του λυνόταν κάθε απορία γιατί τα περισσότερα παιδιά στο χωριό, είναι Τοξότες στο ζώδιο.

Συλλαμβάνονται τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη, αμέσως μετά την Καθαρή Δευτέρα και γεννιούνται έπειτα από 9 μήνες Νοέμβριο Δεκέμβριο.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα απλό αστείο που συμβαδίζει με το έθιμο του «μπουρανί» που αναβίωσε σήμερα Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία του χωριού και έφερε έντονα στοιχεία της σάτιρας. Μιας σάτιρας που δεν προσβάλει κανένα, καθώς αφορά και εμπεριέχεται από όλους τους κατοίκους.

Ένα έθιμο που ξεκίνησε να αναβιώνει προ δεκαετιών τόσο στο Ζάρκο, όσο και στον Τύρναβο, μιας και πολλοί κάτοικοι που ζούσαν παλιότερα στο χωριό, μετακόμισαν στον Τύρναβο, μεταφέροντας ήθη και παραδόσεις.

Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζάρκου, αναβίωσε το έθιμο του μπουρανί. Έβρασε τα λάχανα στο καζάνι και στην συνέχεια τραγούδησε τραγούδια της Αποκριάς, σαφώς με το αζημίωτο.

Στο έθιμο όλα επιτρεπόταν από τις βωμολοχίες μέχρι και τις άσεμνες για τους καθώς πρέπει κινήσεις. Όπως και τα πειράγματα ακόμη και από τις γυναίκες, που συμμετείχαν στο έθιμο.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική ημέρα, που πέραν του μπουρανί τους προσφέρθηκε φασολάδα και σαρακοστιανά από την τοπική κοινότητα και το Δήμο.