Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του 13ου συλλεκτικού τόμου του επιστημονικού περιοδικού «Θεσσαλικά Μελετήματα»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Στέγη Λαϊκού Πολιτισμού του Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων, η παρουσίαση του 13ου τόμου του επιστημονικού περιοδικού «Θεσσαλικά Μελετήματα».

Στον 13ο τόμο (2023) του επιστημονικού περιοδικού συγγράμματος «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ», μεταξύ άλλων εγκύρων μελετών για την περιοχή της Θεσσαλίας και της Φαρκαδόνας που περιλαμβάνονται σ’ αυτόν, δημοσιεύεται και μια ενδιαφέρουσα εργασία και επίκαιρη εκτενέστατη μελέτη του φιλολόγου – ιστορικού Θεοδώρου Νημά με τίτλο «Τα ποτάμια, οι λίμνες και οι πλημμύρες της Θεσσαλίας» (σελ. 173-278). Η μελέτη αυτή προέκυψε λόγω της μεγάλης πλημμύρας του περασμένου Σεπτεμβρίου με σκοπό να γίνουν γνωστά και τα προηγούμενα πλημμυρικά φαινόμενα που συνέβησαν στη Θεσσαλία κατά τους τελευταίους αιώνες σε συνδυασμό με την γεωμορφολογία της Θεσσαλίας η οποία τα προκαλεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρεται στην μελέτη «Ένα από τα δύο μεγάλα ποτάμια, που διασχίζουν τη Θεσσαλία, είναι ο Αχελώος ή Ασπροπόταμος, ο οποίος ρέει στο δυτικό άκρο της ανάμεσα στα ψηλά βουνά της Πίνδου και διά της Αιτωλοακαρνανίας εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, χωρίς να προκαλεί πλημμύρες στη Θεσσαλία. Το δεύτερο και κύριο μεγάλο ποτάμι είναι ο Πηνειός, ο οποίος έχει τις πηγές του στην Πίνδο, διασχίζει την πεδινή Θεσσαλία και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος μέσα από το στενό των Τεμπών, ανάμεσα στα βουνά Όλυμπος και Όσσα. Ο Πηνειός στην πορεία του δέχεται τα νερά πολλών παραποτάμων του, οι οποίοι πηγάζουν από τα βουνά που περιβάλλουν τη Θεσσαλία (Καμβούνια, Χάσια, Πίνδος, Άγραφα, Όθρυς κ.ά.) και στη διάρκεια μεγάλων βροχοπτώσεων γίνονται επικίνδυνοι προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες, όπως και ο ίδιος ο Πηνειός.

. Ψαράδες με τη βάρκα τους στη λίμνη της Κάρλας (φωτ/φία από το Αρχείο του Μάκη Εξαρχόπουλου).

Τρίκαλα. Ό,τι απέμεινε από την οικία στην οποία βρήκαν τον θάνατο
48 άτομα κατά την πλημμύρα της 4/5ης Ιουνίου 1907.

Ομάδα ψαράδων βαδίζει στις λάσπες της αποξηραμένης λίμνης
της Κάρλας (φωτ/φία από το Αρχείο του Μάκη Εξαρχόπουλου).

Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων, συνδιοργάνωσαν ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και ο Εκδοτικός Οίκος Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη (Θεσσαλονίκη)., συντόνισε ο πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και διευθυντής των «Θεσσαλικών Μελετημάτων» κ. Θεόδωρος Νημάς και μίλησαν ο κ. Δημήτριος Σούλας, καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων – αντιπρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. που τόνισε ότι το εν λόγω περιοδικό «αβιάστως δύναται να χαρακτηρισθεί συλλεκτικό, καθώς εμπεριέχει εξόχως ενδιαφέροντα θέματα από πλευράς ερευνών, που εκκινούν από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας και φθάνουν ως τις ημέρες μας» καθώς και η φιλόλογος κα Δήμητρα Βαργιάμη.