Μαρία Ευθυμίου: Τα δωρεάν μαθήματα και η περιοδεία της στη Θεσσαλία

Η Λαρισαία Μαρία Ευθυμίου είναι μια διακεκριμένη πανεπιστημιακός η οποία έχει διδάξει για 40 χρόνια Ιστορία σε χιλιάδες φοιτητές. Παράλληλα, έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία Ιστορίας, έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από εβδομήντα άρθρα της (σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας) καθώς και παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της, περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά, στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό Τύπο, ενώ έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel–Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις «Σμίλη». Επίσης, το 2013 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου–Στ. Πνευματικού».

Αυτό όμως που την έχει κάνει ευρύτερα γνωστή είναι ότι από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, σε πολύ συχνή βάση, σε ολόκληρη την Ελλάδα -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης- κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα έως σήμερα και η ίδια φαίνεται πως έχει μεγάλη ζήτηση. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στα πάτρια εδάφη της Θεσσαλίας όπου πάντα ήταν αγαπητή για μια σειρά ομιλιών αρχής γενομένης από τα Φάρσαλα τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, στις 18:30 και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων με εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή του κοινού της πόλης, το οποίο κατέκλυσετην αίθουσα , προκειμένου να παρακολουθήσει τη διάλεξη της με θέμα “Κεντρικά σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού”.

Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει τη διαπρεπή ιστορικό και συγγραφέα Μαρία Ευθυμίουτην Τρίτη 23 Ιανουαρίου. Η κα Ευθυμίου, αρχικά ξεναγήθηκε από τη διευθύντρια κ. Κατσιαμάνη στους χώρους της Βιβλιοθήκης και ενημερώθηκε για τα προγράμματα και τα έργο της. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η ομιλία της με θέμα τα ισχυρά σημεία του ελληνισμού στα 3.500 χρόνια της καταγεγραμμένης ιστορίας του στο ξενοδοχείο Divani Meteora Hotel.

Η Πρόεδρος της KDK, κα Κατερίνα Δημουλά-Μέρριαμ, εμφανώς συγκινημένη, καλωσόρισε την κα Ευθυμίου και ευχαρίστησε το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Η κα Ευθυμίου ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της ελληνικής γλώσσας, που κατέχει το πολύτιμο και σπάνιο προνόμιο να ανήκει στις μόλις 5 γλώσσες, από τις 6.500 επίσημες που ομιλούνται σήμερα, που άντεξαν 4.000 χρόνια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η γλώσσα μας έδωσε παιδεία, συνέχεια και δύναμη μέσα στους αιώνες».

Έπειτα, αναφέρθηκε με απλό αλλά και βαθιά περιεκτικό λόγο, σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας μας, όπως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Μακεδονικός Αγώνας, η διασπορά, η ναυτοσύνη, η εθνική αντίσταση, οι μεγάλες στιγμές μας στο εμπόριο και στα γράμματα φτάνοντας μέχρι και το σήμερα. Ανέλυσε με έμφαση τόσο τα επιτεύγματα της χώρας μας, όσο και τα μελανά σημεία της ιστορίας μας, όπως ο εθνικός διχασμός, που αποτελούν ακόμη και σήμερα τροχοπέδη για την εξέλιξη του Ελληνισμού.

Την ομιλία παρακολούθησαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Λίλα Μπαντέκα-Νάνη, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Αθλητισμού κα Πηνελόπη Μαγκούρα, εκπρόσωποι των Ιερών Μονών και του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της KDK κ. Απόστολος Ηλιόπουλος.

Χθες Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 βρέθηκε στον Τύρναβο στο πλαίσιο της ομιλίας της με θέμα «Τα κεντρικά σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα».

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου η κ. Ευθυμίου μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ελληνιστική και άλλες περιόδους της αρχαιότητας, με αναφορές στην ιστορία της Δυτικής Ευρώπης και το πώς αυτή κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, ενώ τόνισε τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας, η οποία την εποχή εκείνη αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες και πιο ευρέως διαδεδομένες γλώσσες του γνωστού κόσμου.

Με πληροσορίες από: larissanet.gr, ifarsala.gr, kalabakacity.gr