Ξόρκισαν το κακό με το άναμα του “Καβουκιού” στο Ζάρκο Τρικάλων

Το “Καβούκι” ένα δημιούργημα από καλάμια και χαρτιά 2,5 μέτρων που έφερε χορεύοντας στο κεφάλι του ένας νέος στο Ζάρκο παραδίδεται στη φωτιά απο την πανύψηλη σκούπα του διαβόλου. Το φώς απλώνεται στο κέντρο του χωριού και στην πλατεία σημαδοτώντας το τέλος του κακού και προσφέροντας την αναγέννηση της φύσης.

Λίγες μόνο απο τις σκηνές που κατέγραψε η “Krini Live” συνέθεσαν το τοπίο το βράδυ του Σαββάτου, ανήμερα των Θεοφανείων στο Ζάρκο, κατά την αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου “Καβούκι” ή “Μπουλούκι”, Διονυσιακής φύσεως.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων μη γνωρίζοντας κανείς πότε ξεκίνησε και διαξαγόταν κάθε χρόνο απο τους νέους του χωριού, την εποχή που ετοιμαζόταν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία.

Το έθιμο διεξήχθη απο νέους του χωριού. Κι αν πολλά χρόνια πριν οι πρωταγωνιστές ήταν νέοι που θα υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία, πλέον η υπογεννετικότητα και η έλελιψη νέων που κυριαρχεί στην επαρχία, το έθιμο διοργανώνεται απο διάφορες ηλικίες εφήβων.

Το έθιμο ξεκίνησε το πρωί με τον εκκλησιασμό μέρους των νέων και στη συνέχεια μετά την εκκλησία στήθηκε ο χορός στην πλατεία απο τους τσολιάδες, τις νύφες (άνδρες μεταμφιεσμένους σε γυναίκες), το διάβολο, το γιατρό, τον καβουκά και τους αράπηδες. Χόρεψαν και παρουσίασαν το καβούκι που θα παραδιδόταν στις φλόγες το βράδυ. Μετά το τέλος του χορού, οι πρωταγωνιστές του εθίμου επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού λαμβάνοντας τα κεράσματα απο τους συγχωριανούς τους.

Το απόγευμα ο χορός συνεχίζεται υπο τους ήχους δημοτικής ορχήστρας με την κορύφωση να γίνεται νωρίς το βράδυ με το πρώτο σκοτάδι, όταν το καβούκι παραδόθηκε στις φλόγες.

Τις εντυπώσεις έκλεψε για μια ακόμη χρονιά ο νέος που έφερε το καβούκι στο κεφάλι του, το οποίο φλεγόταν ξορκίζοντας το κακό, ενώ για πρώτη φορά στην εκδήλωση συμμετείχαν και τα χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού με χοροδιδάσκαλο την κα Γιάννα Αλεξίου.

Το έθιμο παρακολούθησε πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και του νομού.

Ακολουθεί βίντεο του Νίκου Σαλέπη (Trikalaola) και φωτογραφικό υλικό του KriniLive