Υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα

Ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος έφερε ευρύτατες αλλαγές, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε σημαντικές αλλαγές υπουργών και υφυπουργών. Πολλά νέα πρόσωπα έχουν εισέλθει στο υπουργικό σχήμα, μεταξύ των οποίων και η Κατερίνα Παπακώστα, βουλευτής Τρικάλων από τη Νέα Δημοκρατία, που αναλαμβάνει υφυπουργός στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Η κ. Παπακώστα γεννήθηκε στη Σουηδία και μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Αποφοίτησε με άριστα από το 4ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1998 ασκεί δικηγορία στα Τρίκαλα, ενώ είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο “Δημόσια Διοίκηση – Δημόσιο Μάνατζμεντ” από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της σχολής Διοικητικών Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στα 25 της χρόνια, η κ. Παπακώστα υποψήφια Νομαρχιακή Σύμβουλος για πρώτη φορά, συμμετέχοντας στον συνδυασμό με τον Κώστα Γεωργολιό.

Το 2002 εξελέγη νομαρχιακή σύμβουλος για πρώτη φορά, από τον συνδυασμό με τον Ηλία Βλαχογιάννη, γίνοντας έτσι η μοναδική γυναίκα στον περιφερειακό σχηματισμό.

Το 2004, 2007 και 2009 συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ως Υποψήφια στις Βουλευτικές Εκλογές για τον Νομό Τρικάλων, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει και τις τρεις φορές μεγάλο αριθμό ψήφων.

Το 2019 εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής, στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και γίνεται η μοναδική γυναίκα Βουλευτής στο Νομό Τρικάλων.

Κατά τη διάρκεια της τετραετούς βουλευτικής της θητείας συμμετείχε ως Βασικό Μέλος στην Προανακριτική Επιτροπή σχετικά με την Υπόθεση Novartis,  στην Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων από τον Νίκο Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες, στην Ειδική Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, Αθλητισμού και Πολιτισμού, στην Ειδική Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας & στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος & λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων.

Επιπλέον, ορίστηκε Κεντρική Εισηγήτρια στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση  της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης των ΜΜΕ, στο Νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και την Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος, στο Νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό και στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για επιτρεπόμενες χρήσεις ορισμένων  προστατευόμενων έργων, δυνάμει δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διετέλεσε Πρόεδρος στην Ομάδα Φιλίας Ελλάδας- Σουηδίας και Μέλος στις Ομάδες Φιλίας Ιαπωνίας, Ισλανδίας, Ινδονησίας, Σλοβακίας, Ουρουγουάης, Κατάρ, Ουζμπεκιστάν & Ρωσίας.

Το 2023, κατερχόμενη για μία ακόμη φορά ως υποψήφια στο συνδυασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξελέγη εκ νέου Βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Νίκο Παλιούρα, με τον οποίο έχουν μια κόρη, την Χριστίνα, φοιτήτρια Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές μας στην κα Παπακώστα για κάθε επιτυχία στη νέα της θέση. Ας έχει δύναμη, σοφία και επιτυχίες στο έργο της για το κοινό καλό.