Ευανθία Κακαδιάρη: «Το Νέο Ξεκίνημα ήταν ορόσημο για την ενασχόλησή μου με τα κοινά»

Ο συνδυασμός «Νέο Ξεκίνημα» με επικεφαλής τον Μιχάλη Μπαγιώτη αποτέλεσε ορόσημο για την παρθενική εμφάνιση στα κοινά και την ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση για την πρόεδρο του Γριζάνου, Ευανθία Κακαδιάρη. Η πρόεδρος του Γριζάνου τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να ζητήσει εκ νέου την ψήφο των συγχωριανών της για την ανανέωση της θητείας στα ηνία της προεδρίας, απευθύνοντας προσκλητήριο στους κατοίκους να αναδείξουν μία πιο ενεργή Δημοτική Αρχή για μια καλύτερη συνεργασία τοπικών κοινοτήτων και Δήμου. Η ίδια μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Krini Live», αναφέρεται στο ρόλο που διαδραματίζουν οι κοινοτάρχες και στις δυσκολίες που καλούνται να ανταπεξέλθουν, θεωρώντας ισάξια την παρουσία ανδρών γυναικών που κρατούν τα ηνία των κοινοτήτων, ερχόμενη ένα βήμα μπρος και δηλώνοντας ότι «η δυναμική και υπευθυνότητα μιας γυναίκας μπορεί να γίνει η ισχύς και η εξουσία μιας ολόκληρης κοινωνίας.».

Η κα Κακαδιάρη, δεν φείδεται λόγου. Αναφερόμενη στο ρόλο της σημερινής δημοτικής Αρχής έρχεται να αφήσει υπονοούμενα, μεταφέροντας την άποψη ότι «κάθε Δημοτική Αρχή θα πρέπει να έχει άριστη και άψογη συνεργασία με τους προέδρους κάθε τοπικής κοινωνίας και όχι να είναι απαθείς, αμαθείς ή σε ορισμένες περιπτώσεις και ανεπαρκείς.

Αναλυτικά η συνέντευξη…

Θα ήθελα να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να πάμε στον Απρίλιο του 2019. Αλήθεια τότε, ποια ήταν τα κριτήρια που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με τα κοινά, θέτοντας υποψηφιότητα για την προεδρεία του χωριού σας;

– Η ενασχόληση μου με τα κοινά ήρθε μετά από προτροπή που υπήρχε από τους συγχωριανούς μου. Η καθημερινή επαφή που έχω με αρκετό κόσμο λόγω της εργασίας μου, συγχωριανούς και μη, με έκαναν να πάρω την απόφαση για ένα μεγαλύτερο μέρος στην προσφορά για το χωριό μου και τους κατοίκους του.

Το 2019 ήταν η πρώτη φορά που οι κάτοικοι του Γριζάνου, αποφάσιζαν με την ψήφο τους να στηρίξουν γυναίκα για την ανάληψη της προεδρίας του χωριού. Αλήθεια τι προτεραιότητες θέτατε τότε για να τιμήσετε μετέπειτα την εμπιστοσύνη των συγχωριανών σας;

– Το Γριζάνο είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου μας. Οι γυναίκες έχουν ενεργό ρόλο, δεν είναι αφανείς ήρωες. Η στήριξη και η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν το 2019 οι κάτοικοί του, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, με κάνουν να προσπαθώ ακόμη περισσότερο και σε καθημερινή βάση, με όση βοήθεια και συμμετοχή έχω και από τον Δήμο, να σταθώ αντάξια της εμπιστοσύνης τους. Οι κοινοτάρχες είναι διαρκώς στο πόδι και καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα καθημερινά ζητήματα που ανακύπτουν σε μια μικρή ή μια μεγάλη κοινότητα.

Μια γυναίκα και δη εργαζόμενη που ασχολείται με τα κοινά για πρώτη φορά, πως αντιμετωπίζει την κατάσταση;

– Μια γυναίκα, όπως είπατε, που είναι μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, σύζυγος, φίλη, που λύνει και αντιμετωπίζει την καθημερινότητα με διάφορους τρόπους και ρόλους,, θεωρείτε πως τα ζητήματα που ανακύπτουν δεν θα μπορέσει να τα επίλυση; Εγώ θα σας απαντήσω, ΜΠΟΡΕΙ, μπορεί όμως μόνο όταν υπάρχει η θέληση και η ευθύνη προς τους ανθρώπους που την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, η καταγραφή των προβλημάτων γίνεται, η προσπάθεια υλοποίησης επίσης, ώστε να δοθεί λύση σε κάθε τι καθημερινά. Περιορίζεται όμως όταν δεν υπάρχει η συνεργασία με τον Δήμο.

Θεωρείται ότι επιτύχατε το στόχο σας;

– Προσπαθώ ανελλιπώς. Μοχθώ και εργάζομαι καθημερινά να είμαι μαζί και κοντά με όλους εκείνους που θα με χρειαστούν για το κάθε τι. Προτεραιότητά μου με την ανάληψη των καθηκόντων μου ήταν λειτουργία του αγροτικού ιατρείου, λόγω και της επαγγελματικής μου ιδιότητας. Με προσπάθειες και πρωτοβουλίες που ανέπτυξα κατάφερα την έλευση του γιατρού στο χωριό μια φορά την εβδομάδα, που μέχρι το 2019 δεν υπήρχε.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν το Γριζάνο;

– Ύδρευση, άρδευση, δρόμους με κακοτεχνίες από βλάβες που προκύπτουν, ηλεκτροδότηση, αγροτική και εσωτερική οδοποιία, πεζοδρομήσεις, αδέσποτα είναι όλα προβλήματα και καθημερινά ζητήματα που οι κάτοικοι του Γριζάνου ζητούν λύσεις και θέτουν ερωτήματα.

Εσείς με τη σειρά σας τι πρωτοβουλίες αναλάβατε;

– Για την κάθε κίνηση που γίνεται προς τον Δήμο Φαρκαδόνας, κάθε αίτημα που υπάρχει σε αυτό εγγράφως, προσπαθώ να υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με τα προβλήματά που ανακύπτουν, βλέποντας όμως την ολιγωρία που υπάρχει, οι πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει ένας πρόεδρος είναι με προσωπική ευθύνη, προσφορά και πρόθεση.

Ο ρόλος της δημοτικής Αρχής απέναντι στα προβλήματα της κοινότητας και των δημοτών, ποιος ήταν;

– Η κάθε Δημοτική Αρχή θα πρέπει να έχει άριστη και άψογη συνεργασία με τους προέδρους κάθε τοπικής κοινωνίας και όχι να είναι απαθείς, αμαθείς ή σε ορισμένες περιπτώσεις και ανεπαρκείς.

Συμπορευτήκατε με το Μιχάλη Μπαγιώτη στις προηγούμενες εκλογές, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρείται δεδομένη η συμπόρευση;

– Ο κύριος Μπαγιώτης ήταν η επιλογή μου το 2019, η ώθηση, η βοήθεια και η πρόταση που μου έγινε, ήταν και η τελική μου απόφαση για να ασχοληθώ με τα κοινά! Με την άριστη συνεργασία, επαφή και επικοινωνία που υπήρχε και υπάρχει με τον κύριο Μπαγιώτη η επιλογή για να είμαι μαζί του είναι για εμένα μονόδρομος, δε χρειάζεται κάποια άλλη κρούση. Το Νέο Ξεκίνημα ήταν ορόσημο για την αρχή μου στα κοινά και έτσι συνεχίζουμε μαζί!

Μια γυναικεία υποψηφιότητα έχει να «φοβηθεί» κάτι από εκείνη του «ισχυρού» φύλου και τι θα απαντούσατε στις φωνές που έρχονται να αποτρέψουν μια γυναίκα να ασχοληθεί με τα κοινά ή να αποτελέσει «γλάστρα» στο κάδρο των υποψηφιοτήτων απλά για την κάλυψη των ποσοστώσεων;

– Όχι δε θεωρώ τον εαυτό μου αλλά και κανέναν άλλον στο συνδυασμό «γλάστρα» ούτε πως θα είναι κάπου χωρίς να προσπαθήσει ο ίδιος για εκείνον. Όσο για το «ισχυρό» φύλο μια γυναίκα δεν έχει να φοβηθεί κάτι όταν οι γύρω της την αντιμετωπίζουν όπως της αρμόζει. Η δυναμική και υπευθυνότητα μιας γυναίκας μπορεί να γίνει η ισχύς και η εξουσία μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Ποιο θα ήταν το μήνυμα σας, στους πολίτες της κοινότητας σας και ευρύτερα;

– Στους συγχωριανούς μου θα ήθελα να απευθύνω και να τους ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Ξέρουν καλά πως θα είμαι κοντά τους, για την όποια βοήθεια ή ανάγκη θα υπάρξει. Το Γριζάνο είναι ένα χωριό με ζωή και θα πρέπει να παραμείνει έτσι, ας κοιτάξουμε στο μέλλον, ώστε οι επόμενες εκλογές, να αναδείξουν μια πιο ενεργή Δημοτική Αρχή για μια καλύτερη συνεργασία τοπικών κοινοτήτων και Δήμου.