Την έναρξη του προγράμματος “Diversity”, ανακοίνωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα, από τη γενέτειρα της, τα Τρίκαλα, κατά τη συμμετοχή της στο τριήμερο φεστιβάλ “FOR THE WOMAN Artivism Festival” που πραγματοποιείται στη Θεσσαλία.
Στο τριήμερο φεστιβάλ «FOR THE WOMEN Artivism Festival» συμμετείχε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα- Παλιούρα, στη γενέτειρα της, τα Τρίκαλα.
Συγκεκριμένα, η Υφυπουργός αφού εκφώνησε την κεντρική της ομιλία, συμμετείχε μαζί με την Ασημίνα Σταμουλάκη, Προϊσταμένη του Επιτελικού Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, την Βαΐου Μαρία, Δικηγόρο του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων, τον Αυξέντη Πέτρο, εργασιακό Σύμβουλο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Τρικκαίων και την Γκιολέ Ευαγγελία, Κοινωνική Λειτουργό της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ν. Τρικάλων «Συν-ειρμός», σε ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα την ολιστική προστασία και υποστήριξη των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Στην εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση, η οποία διεξήχθη υπό τον άρτιο συντονισμό της Μαριαλένας Βυζάκη και της Ελευθερίας Τζιουβάρα , νομικών με εξειδίκευση στα ζητήματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, η υφυπουργός είχε την ευκαιρία να αναφερθεί τόσο στο συνολικό πλέγμα προστασίας που παρέχουν οι Δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού νέων εργαλείων και υπηρεσιών, οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν στην προστασία των θυμάτων και στη μάχη που διεξάγεται για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές της.
Κατά την διάρκεια του διαλόγου, η κ. Παπακώστα, αφού συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν για αυτή την τόσο σπουδαία διοργάνωση και εξήρε την συντονισμένη και συνεχή προσπάθεια όλων των δομών που έχουν ως αποστολή την προστασία των θυμάτων στην πόλη των Τρικάλων, προχώρησε στην ανακοίνωση της έναρξης, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, του προγράμματος “Diversity”, ενός προγράμματος ενταγμένου στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ως στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα στα ζητήματα σεβασμού όλων των πυλώνων διαφορετικότητας.
«Ο υπέρτατος σκοπός μας, ο τελικός μας στόχος, οφείλει πάντα να είναι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σε κάθε της μορφή. Και αυτό, θα καταστεί εφικτό μόνο μέσω της αναμέτρησης με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που γενούν και συντηρούν τη βία» τόνισε εμφατικά η υφυπουργός, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Είναι μεγάλη μου χαρά να ανακοινώνω, σήμερα από εδώ, από τη γενέτειρα μου, το πρόγραμμα “Diversity”. Ένα πρόγραμμα το οποίο με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, φιλοδοξεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, μέσω εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού διαδραστικού χαρακτήρα, να επιμορφώσει 80.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε ζητήματα διαφορετικότητας και ισότητας, έχοντας ως στόχο, με αιχμή του δόρατος την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις επιχειρήσεις μας, ο σεβασμός όλων των πυλώνων της διαφορετικότητας να διαχυθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.»
Κλείνοντας, η υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως στο εγγύς μέλλον θα κυρωθεί μνημόνιο συνεργασίας με τον Δικηγορικό Σύλλογο Τρικάλων, που θα διασφαλίζει την παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης σε γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία. Ειδικότερα, ένα ευρύ δίκτυο δικηγόρων, που θα χειρίζονται υποθέσεις έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, θα προσφέρουν εξειδικευμένη νομική βοήθεια και θα διασφαλίζουν πως κάθε γυναίκα είναι πλήρως ενημερωμένη για τα δικαιώματά της, βάσει του ελληνικού και του ενωσιακού δικαίου. Ανέφερε πως «Η οικονομική δυσπραγία δεν θα αποτελέσει ποτέ πρόσκομμα στην άρτια νομική εκπροσώπηση των γυναικών σε δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες αλλά και στην τιμώρηση των δραστών.»