Στο Κατάρ βρίσκεται η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα, για να συμμετάσχει στις εργασίες του επετειακού διεθνούς συνεδρίου “Family and Contemporary Megatrends”.

Εκπροσωπώντας το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η Υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, παρίσταται στην Ντόχα του Κατάρ, συμμετέχοντας στις εργασίες του επετειακού διεθνούς συνεδρίου “Family and Contemporary Megatrends” το οποίο διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Οικογένειας της Ντόχα και φιλοξενείται στο Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο του Κατάρ.
Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψη της Υφυπουργού στη χώρα, στο πλαίσιο προγραμματισμένης διμερούς συνάντησης, παρουσία του Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Κατάρ κ. Ιωάννη Ιωαννίδη αλλά και της Ελληνίδας Βουλευτού Μαρίας Αντωνίου, Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ελληνικής Βουλής, την Υφυπουργό υποδέχθηκε στην έδρα του Υπουργείου Κοινωνικής Ανάπτυξης και Οικογένειας του Κατάρ, η Καταριανή Υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης και Οικογένειας κ. Maryam bint Ali bin Nasser Al Misnad.
Την συνάντησή τους απασχόλησαν ζητήματα των επιμέρους θεματικών του διεθνούς συνεδρίου, καθώς και επίκαιρα προβλήματα που ταλανίζουν ευρύτερα την οικογένεια στις δύο χώρες αλλά και διεθνώς, με τα ακανθώδη ζητήματα του δημογραφικού, αλλά και της στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών, να τίθενται στο επίκεντρο του διαλόγου.
Η Υφυπουργός κ. Παπακώστα, αφού μετέφερε τις θερμότερες ευχές της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ.Σοφίας Ζαχαράκη προς την Καταριανή Υπουργό, την ευχαρίστησε για την φιλοξενία της και τη συνεχάρει για την καθοριστική συμβολή της στη διοργάνωση του επετειακού διεθνούς συνεδρίου. Κατόπιν, τόνισε την σημασία που διαδραματίζει, η ίδρυση ενός Υπουργείου με κύριο αντικείμενο την οικογένεια και στις δύο χώρες, ενώ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί σε μερικά από τα εμβληματικότερα προγράμματα στήριξης των οικογενειών και αντιμετώπισης του δημογραφικού που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή από το ελληνικό Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τα οποία στοχεύουν στην αντιμετώπιση όχι μόνο ελληνικών, αλλα και διεθνών προκλήσεων.
“Οι σύγχρονες προκλήσεις στο κλίμα, στην αστικοποίηση και το δημογραφικό απειλούν τις παραδοσιακές οικογένειες του καιρού μας αλλά πρωτίστως τις οικογένειες του μέλλοντος. Το μεγάλο στοίχημα τόσο για τις χώρες μας, όσο και για την παγκόσμια κοινότητα είναι να μετατρέψουμε τις κοινές μας προκλήσεις σε ευκαιρίες, μέσα από κοινές δράσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις που θα απαντούν αποτελεσματικά στα ζητήματα του καιρού μας.” επεσήμανε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός, ενώ συνέχισε τονίζοντας “Αυτές ακριβώς οι προκλήσεις είναι που οδήγησαν την παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, να δημιουργήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας, ένα Υπουργείο στην κύρια στόχευση του οποίου τίθεται η αντιμετώπιση τόσο σπουδαίων ζητημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι και το αντίστοιχο Υπουργείο της χώρας σας, του οποίου και προΐστασθε αναπτύσσει μια πολυσχιδή δράση, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στον κοινό μας σκοπό για αλλαγή συνειδήσεων και ουσιαστική στήριξη των πιο ευάλωτων.”
Τόσο η Υπουργός, όσο και η Υφυπουργός συμφώνησαν ότι ζητήματα όπως το δημογραφικό αποτελούν παγκόσμια προβλήματα, ενώ το κοινό χαρακτηριστικό των δύο υπουργείων ως νεοσύστατων δομών και στις δύο χώρες, καθιστά την ανταλλαγή οπτικών και τεχνογνωσίας στην αντιμετώπιση όλου του φάσματος των κοινωνικών ζητημάτων, απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένες.
Η Υφυπουργός συμμετείχε με έντονο ενδιαφέρον και προσήλωση στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου, το οποίο συγκέντρωσε πλήθος σημαινουσών προσωπικοτήτων και εμπειρογνωμόνων απο όλο τον κόσμο ώστε να συζητηθούν οι επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σε μια εποχή που ορίζεται από δημογραφικές αλλαγές, κλιματική κρίση και κοινωνικούς μετασχηματισμούς. Τονίστηκε πως πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς συνεργασίες για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας των οικογενειών σε διαφορετικά πολιτιστικά και οικονομικά πλαίσια.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου η υφυπουργός κ. Παπακώστα, αντάλλαξε απόψεις, σχετικά με τις δημογραφικές τάσεις, τις λύσεις βιώσιμης πολιτικής και τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις οικογενειακές δομές παγκοσμίως. Υπογράμμισε την ανάγκη για εμπροσθοβαρείς πολιτικές που θα προστατεύουν τους ευάλωτους πληθυσμούς, προωθώντας παράλληλα την οικογένεια ως ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής ευρωστίας και σταθερότητας. Ακόμα δήλωσε: «Μόνο μέσω της συνεργατικής παγκόσμιας δράσης, μπορούμε να αναπτύξουμε πολιτικές που όχι μόνο θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του σήμερα, αλλά και θα οικοδομούν ένα βιώσιμο, συνεκτικό θεμέλιο για το μέλλον».