Χρήστος Σιμοερέλης: «Ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί για τις αποφάσεις του ΣτΕ που εμμένουν στη διαχείριση του νερού με δημόσιο χαρακτήρα»

Την αντίθεσή του στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που σχετίζεται με τις Υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης εκφράζει ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Σιμορέλης.

Σε άρθρο του κάνει λόγο για συγκεκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση του νερού που ψηφίστηκε μέσω της κυβέρνησης.

Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής:

«Σε ακόμη μια εκποίηση δημόσιου πλούτου προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων προχώρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κι ας το αρνείται.

Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διατηρεί τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, αλλά διευρύνει τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων. Αναλαμβάνει επιπλέον τη «ρύθμιση» επί των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης, διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυσης της υδατικής πολιτικής. Οι ρυθμιστικές Αρχές είναι για τις ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές, δεν υποκαθιστούν τις δημόσιες πολιτικές και ακριβώς αυτή είναι η κερκόπορτα που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Οι πολίτες κατά τα πρότυπα της αγοράς ενέργειας, όπου σήμερα χρυσοπληρώνουν για το ρεύμα, καλούνται να ξαναγίνουν πολίτες «όμηροι» των ιδιωτικών συμφερόντων και προβλέπεται να πουν το νερό νεράκι. Νερό που αφού δεν θα υπάρχει άμεσος κρατικός έλεγχος ενέχει κινδύνους για την ποιότητά του και την ασφάλεια της υγείας των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να αδιαφορεί για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που εμμένουν στη διαχείριση του νερού με δημόσιο χαρακτήρα. Αδιαφορεί για το υπόμνημα που απέστειλε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών προς την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που ζητούν την απόσυρση των άρθρων του νομοσχεδίου που προωθούν την ιδιωτικοποίηση. Αδιαφορεί για τα ερωτήματα του Επιστημονικού Προσωπικού της Βουλής για τον «αν κατά πόσο οι μεταβιβαζόμενες με τον παρόν νομοσχέδιο αρμοδιότητες στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. συμβαδίζουν με τη νομολογία του ΣτΕ». Τέλος, αδιαφορεί και για τα νέα κόστη που θα επιβαρύνουν άλλη μια φορά πολίτες και επιχειρήσεις.

Η συγκεκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση ψηφίστηκε. Το νερό όμως είναι αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό και όχι πανάκριβο εμπόρευμα προς πώληση. Όλοι πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό και όχι να αποτελεί μέσο αισχροκέρδειας και κερδοφορίας των λίγων. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταργήσει το πολυνομοσχέδιο για το νερό.».

1 σχόλιο

  1. ο σκρεκασ παιζει τα ρεστα του . μετα τα πετρελιαι και τα ρευματα που μας αναβασε στα ουρανια ξεπουλαει και το νερο. ερε εχουμε να πουμε το νερο νερακι. μαυρο στους απλησρουσ

Comments are closed.