Γιώργος Τσιάκαλος: “Οι φοιτητές για άλλη μια φορά μας δείχνουν τον δρόμο υπερασπιζόμενοι τα δημόσια πανεπιστήμια”

Το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας με τη μαζική συμμετοχή φοιτητών, εκπαιδευτικών κι εργατικών σωματείων ήταν μαζικό κι αγωνιστικό με ένα ξεκάθαρο διεκδικητικό πλαίσιο. Οι φοιτητές πλαισιωμένοι από πολλούς πολίτες αγωνίζονται για το μέλλον τους αλλά και το μέλλον των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη βδομάδα που στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος, όχι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα!

Η απόφαση των φοιτητών είναι απόφαση δημοκρατική, που είναι αποτέλεσμα των γενικών συνελεύσεων των πανεπιστημιακών σχολών.

Ο αγώνας τους στοχεύει στην υπεράσπιση  των δημόσιων πανεπιστημίων, στην ενίσχυση του κύρους τους με αύξηση της χρηματοδότησης για τα προγράμματα σπουδών και την έρευνα. Παράλληλα εναντιώνονται στη δημιουργία πανεπιστημίων δύο ταχυτήτων κι αγωνίζονται για το δικαίωμα όλων των μαθητών να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις με όρους αδιάβλητους κι όχι με όρους οικονομικούς που ευνοούν ορισμένους συνανθρώπους μας.

Είναι ο αγώνας τους δίκαιος; Κατά τη γνώμη μου απολύτως, χωρίς περιστροφές.

Είναι μεγάλος ο αγώνας  των μαθητών στη μαθητική διαδρομή έτσι ώστε να καταφέρουν να εισαχθούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο κι ο αγώνας αυτός είναι αγώνας δίκαιος που η έκβασή του εξαρτάται από  πολλούς παράγοντες με έναν όμως κοινό παρονομαστή: ότι μπορούν να συμμετέχουν όλοι από κάθε επαγγελματική κι κοινωνική τάξη χωρίς οικονομικούς όρους!

Οι εισαχθέντες στα δημόσια πανεπιστήμια δεν χρειάζεται να καταβάλλουν δίδακτρα κι αυτό έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Επίσης ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων συνίσταται και στο γεγονός της δωρεάν παροχής πανεπιστημιακών εγχειριδίων.

Η μαζική συμμετοχή των φοιτητών στα συλλαλητήρια είναι μια κραυγή αγωνίας για την επόμενη μέρα, είναι ένας δημοκρατικός αγώνας που έχει αφετηρία το δίκαιο, την ισότητα, την αξία, έννοιες που στο διάβα της ιστορίας έκριναν σημαντικές διεκδικήσεις κι εν τέλει σημαντικές μάχες.

Τσιάκαλος Γεώργιος