Ξεκίνησαν και βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης οι εκτιμήσεις των ζημιών
Στα χωράφια του Δήμου Φαρκαδόνας που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις βρίσκονται και εκτιμούν το τελευταίο δεκαήμερο γεωπόνοι του ΕΛΓΑ
Άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις ξεκίνησαν οι επισκέψεις γεωπόνων του ΕΛΓΑ στις πληγείσες, από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, αγροτικές περιοχές των Δήμων Φαρκαδόνας και Τρικκαίων.
Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ μετά τις εντολές που έλαβαν από την Υπηρεσία ξεκίνησαν τις εκτιμήσεις προ δεκαημέρου, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος μιας και οι ζημιές εστιάζονται στο μεγαλύτερο μέρος σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με βαμβάκι το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής.
Όπως είναι γνωστό η χαλαζόπτωση έπληξε περιοχές των εν λόγω Δήμων σε δυο φάσεις, το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.
Οι αγρότες που είχαν πληγεί κυρίως στα χωριά των Ταξιαρχών, της Φανερωμένης, της Νομής και του Μεγαλοχωρίου, είχαν σπεύσει να δηλώσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους.
Λίγες μέρες αργότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν εκ νέου τα προαναφερόμενα χωριά, ενώ επεκτάθηκαν και όμορα του νομού.
Οι δηλώσεις ξεκίνησαν να υποβάλλονται ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις, αρχικά για τις πρώτες ζημιές και μετέπειτα για τις δεύτερες. Αρκετές περιπτώσεις αγροτών που επλήγησαν την πρώτη φορά στις 24 Σεπτεμβρίου προχώρησαν λίγες ημέρες σε νέες δηλώσεις μιας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν νέες καταστροφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εκτίμηση έγινε σε μία εκτίμηση αλλά εις διπλούν.
Οι γεωπόνοι μετά από συνεννόηση με τους παραγωγούς ιεράρχησαν τις περιπτώσεις εκείνες που απαιτούνταν άμεση εκτίμηση μιας και το προϊόν που απέμεινε στα βαμβακόφυτα απαιτούσε άμεσης συλλογής. Σ’ άλλες πάλι περιπτώσεις οι παραγωγοί συμβαδίζοντας με τις εντολές του ΕΛΓΑ άφηναν στα χωράφια τους «μαρτύρους», μέρος δηλαδή των βαμβακόφυτων, ώστε να διεξαχθεί ο έλεγχος.
Στο μεγαλύτερο μέρος των χωριών της Φαρκαδόνας οι εκτιμήσεις έχουν ολοκληρωθεί ενώ απομένει ένα μικρό μέρος. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα υπόλοιπα χωριά του νομού, των οποίων οι αγροτικές εκτάσεις επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις.
Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών εστιάζεται στις βαμβακοκαλλιέργειες ενώ σε μικρότερες εκτάσεις σε άλλα προϊόντα, όπως καλαμπόκι, κηπευτικά, μηδική και μποστανοειδή.