Το μήνυμα «Μάθε, Πρόλαβε, Αντιμετώπισε» μετέφεραν οι γυναίκες της Φαρκαδόνας ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού


«Μάθε, Πρόλαβε, Αντιμετώπισε», ήταν το κεντρικό σύνθημα που κυριάρχησε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας, Κέντρο Κοινότητας Φαρκαδόνας και Δήμος Φαρκαδόνας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

όπως κατέγραψε αποκλειστικά η «Krini Live», γυναίκες κάθε ηλικίας έδωσαν το παρών μπροστά από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Κοινότητας Φαρκαδόνας για να ξεκινήσουν ένα περίπατο ζωής στους δρόμους της κωμόπολης, στέλνοντας το μήνυμα της ευαισθητοποίησης και της πρόληψης ενάντια στην νόσου, που έπληξε και πλήττει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες ζωής.

Σημειωτέον ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί συνολικά τη δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών από κακοήθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών.

Οι νέες γυναίκες από την ηλικία των 20 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση μαστών (ψηλάφηση από χειρουργό μαστού) κάθε τρία χρόνια.

Εάν υπάρχει ψηλαφητό εύρημα πρέπει να γίνεται ένα υπερηχογράφημα μαστού. Τα συχνότερα ευρήματα είναι καλοήθη, όπως οι απλές κύστεις, τα ινοαδενώματα, τα θηλώματακαι οι φυλλοειδείς όγκοι.

Ο περίπατος των γυναικών διήρκησε αρκετή ώρα. Οι γυναίκες διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της Φαρκαδόνας με κατάληξη το Δημαρχείο της Φαρκαδόνας και το υπαίθριο αμφιθέατρο του Δήμου.

Εκεί όλες μαζί μετέφεραν δυνατά το μήνυμα της ζωής, το οποίο πηγάζει μέσα από την πρόληψη και τις τακτικές εξετάσεις.