Θύελλα αντιδράσεων σε τοπική και εκπαιδευτική κοινότητα της Φαρκαδόνας

Ξεσηκώθηκαν κάτοικοι, μαθητές, αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί φορείς ζητώντας την άμεση ένταξη των υποψηφίων των πανελληνίων στην καθ’ υπέρβαση εισαγωγή του αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια.

Θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία της Φαρκαδόνας και στην τοπική εκπαιδευτική κοινότητα προκαλεί, από το βράδυ της Πέμπτης και έπειτα από την αποκλειστική δημοσίευση της «ΚΡΗΝΗ LIVE», η απόφαση της εξαίρεσης των αποφοίτων και τελειόφοιτων των λυκείων του Δήμου από την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), εξαιτίας των καταστροφικών του περασμένου Μαρτίου.

Παρά το γεγονός ότι οι μαθητές-υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων είχαν λάβει τις δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας και της υφυπουργού κα Ζέτας Μακρή, περί ένταξης στην καθ’ υπέρβαση εισαγωγή στα πανεπιστήμια, δυστυχώς όπως ανακοινώθηκε τα σχολεία του Δήμου Φαρκαδόνας δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα παρά μόνο εκείνα των Δήμων Τυρνάβου, Ελασσόνας και Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.Η είδηση έπεσε το βράδυ της Πέμπτης σαν κεραυνός στους υποψηφίους-πλέον νέους μαθητές, όπως επίσης και σε αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς παράγοντες του νομού.

Μάλιστα το πρωί της Παρασκευής μαθητές της περιοχής προσήλθαν στο Δήμο Φαρκαδόνας για να εκφράσουν τα παράπονα τους χαρακτηρίζοντας την εν λόγω απόφαση ως παράφορη αδικία σε βάρος τους. κάτι ανάλογο θα πράξουν και την ερχόμενη Δευτέρα με νέα επίσκεψη τους στο Δήμο και το συντονισμό κοινής δράσης, ώστε να αρθεί η απόφαση.Άμεσες ενέργειες ξεκίνησε το πρωί της παρασκευής και ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Σπύρος Αγναντής σε συνεργασία με διευθυντές σχολείων της Φαρκαδόνας.

Ο δήμαρχος ήρθε σε επικοινωνία με την υφυπουργό Παιδείας κα Ζέτα Μακρή, αναφέροντας την κατάσταση και τα δεδομένα, ζητώντας την άρση της απόφασης και την ένταξη των σχολείων του Δήμου στην καθ’ υπέρβαση εισαγωγή.«Πρόκειται για μια κατάφορη αδικία που σημειώθηκε εις βάρος των μαθητών μας. η περιοχή μας επλήγη από τους σεισμούς και έπρεπε να ενταχτεί στο μέτρο. Δυστυχώς όμως όπως πληροφορηθήκαμε δεν συνέβη, παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν είχαμε κοινοποιήσει στα υπουργεία και σε συναρμόδιους φορείς τρεις επιστολές με τις οποίες ζητούσαμε τα αυτονόητα.

Την ένταξη της περιοχής μας στην καθ΄ υπέρβαση εισαγωγή. Έστω και τώρα θα πρέπει να αρθεί η απόφαση και να ενταχθούν τα σχολεία μας στο μέτρο», σημείωσε ο δήμαρχος, δηλώνοντας ότι οι πιέσεις θα συνεχίσουν να ασκούνται μέχρι δικαίωσης.Κινήσεις πραγματοποιήσαν το πρωί της Παρασκευής και πολιτικοί φορείς, όπως άμεση υπήρξε η αντίδραση και του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Χρήστου Μιχαλάκη.

Ο αντιπεριφερειάρχης ξεκίνησε κύκλο επαφών για την ενημέρωση των αρμοδίων σχετικά με την αδικία εις βάρος των υποψηφίων, που μέσα από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες συμμετείχαν στην διαδικασία των Εξετάσεων, ενώ απέστειλε και σχετική επιστολή προς την υπουργό Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως. Σε αυτή ενημερώνει την Υπουργό για την «μεγάλη αδικία προς αυτούς τους μαθητές», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, εκφράζει τον προβληματισμό του και ζητά να συμπεριληφθούν άμεσα στη σχετική ρύθμιση.Στην επιστολή ο Χρήστος Μιχαλάκης σημειώνει:

«Αξιότιμη κα Υπουργέ, Όπως πληροφορούμαστε στην ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία αφορά τους υποψηφίους των Πανελληνίων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, δεν συμπεριλαμβάνονται οι υποψήφιοι μαθητές του Δήμου Φαρκαδόνας.

Όπως σας αναφέρει και σε σχετική επιστολή η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Ελένη – Μαρίνα Ξυνοπούλου, παρά το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο Δήμο σχολικές μονάδες και κατοικίες υπέστησαν σημαντικές καταστροφές από τον σεισμό της 3-3-2021, ανάλογες με αυτές των όμορων Δήμων της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, οι μαθητές έμειναν εκτός της σχετικής ρύθμισης.Αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για μία μεγάλη αδικία προς αυτούς τους μαθητές, που βίωσαν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία ασφαλώς επηρέασε την μελέτη και την εκπαιδευτική διαδικασία σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο διάστημα λίγο πριν την συμμετοχή τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.Είμαστε σίγουροι ότι θα εξετάσετε με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα και θα συμπεριλάβετε στην σχετική υπουργική απόφαση με την ευνοϊκή ρύθμιση και τους μαθητές και αποφοίτους του Δήμου Φαρκαδόνας που συμμετείχαν στις Εξετάσεις, αίροντας έτσι την προφανή αδικία εις βάρος τους».

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης τονίζει πως «Είμαστε στο πλευρό των υποψηφίων μαθητών και αποφοίτων του Δήμου Φαρκαδόνας που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και βλέπουν πως παρά τις δεσμεύσεις της Πολιτείας, τελικά βρίσκονται εκτός της σχετικής ευνοϊκής ρύθμισης. Να είναι σίγουροι πως θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αρθεί αυτή η αδικία και πιστεύουμε πως η ηγεσία του Υπουργείου θα ανταποκριθεί θετικά και δώσει άμεσα λύση».