Θανάσης Μπαταγιάννης: «Τι δεν είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ;»

Καυστικός με το μπαράζ προεκλογικών εξαγγελιών δια στόματος πρωθυπουργού, στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε ο Θανάσης Μπαταγιάννης,

Γραμματέας Συντονιστικής ΠΑΣΟΚ Δ. Τρικκαίων.

Με δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Μπαταγιάννης, έκανε λόγο για προεκλογικές εξαγγελίες, χαρακτηρίζοντας άγνωστο αν θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός μέσω της ομιλίας του στη ΔΕΘ προσπάθησε να δώσει την εικόνα μιας ελληνικής οικονομίας που αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς παρουσιάζοντας κάποιους οικονομικούς δείκτες που τον ευνοούν, κρύβοντας, όμως, αρκετούς άλλους που δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα της οικονομίας μας.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του τοπικού Γραμματέα – Συντονιστή του ΠΑΣΟΚ Δ. Τρικκαίων έχει ως εξής:

«Μέσα σ΄ ένα μπαράζ προεκλογικών εξαγγελιών, που είναι άγνωστο αν θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δώσει την εικόνα μιας ελληνικής οικονομίας που αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς παρουσιάζοντας κάποιους οικονομικούς δείκτες που τον ευνοούν, κρύβοντας, όμως, αρκετούς άλλους που δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα της οικονομίας μας.

α) Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο δημόσιο χρέος της χώρας μας, που στο τέλος του 2021 ήταν σε ποσοστό ρεκόρ : 200,7 % του ΑΕΠ [Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν] – περίπου 388 δισεκ.Ευρώ -, το υψηλότερο στην Ευροζώνη: ακολουθούν η Ιταλία με 155,3 % του ΑΕΠ, η Πορτογαλία με 130,5 % του ΑΕΠ, η Ισπανία με 121,8 % του ΑΕΠ. Να μη λησμονούμε ότι το υψηλό δημόσιο χρέος ήταν ένα από τους βασικούς λόγους που η χώρα οδηγήθηκε στα μνημόνια (μαζί με τα δίδυμα ελλείμματα) κι ότι αν τωρινό χρέος κριθεί και πάλι μη βιώσιμο (όπως το 2010) είναι πιθανόν να ξαναζήσουμε τις οδυνηρές συνθήκες του πρόσφατου παρελθόντος.

β) Το ίδιο υψηλό είναι και το ιδιωτικό χρέος [το χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, παρόχους ενέργειας, φόρους δημοσίου] το οποίο εκτιμάται στο 120 % του ΑΕΠ και μαζί με το Δημόσιο χρέος αποτελούν «βόμβες» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε από τη διόγκωση των λογαριασμών ενέργειας και φυσικού αερίου με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες-πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας: Η ΔΕΗ υπολογίζει ότι απλήρωτοι παραμένουν μετά τη λήξη τους περίπου 1.250.000 λογαριασμοί οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων, ενώ τον περασμένο Ιούνιο κατατέθηκαν πάνω από 200.000 αιτήσεις διακανονισμού λογαριασμών. Σε ανάλογο ρυθμό κινούνται τα χρέη προς την Εφορία ( 113 δισεκ. Ευρώ), τα Ασφαλιστικά ταμεία (41 δισεκ. Ευρώ) και τις Τράπεζες που αρχίζουν να «κοκκινίζουν» αρκετά νέα δάνεια – όλα αυτά δε δείχνουν μια οικονομία που πάει καλά.

γ) Ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε το υψηλό ρυθμό πληθωρισμού που έχει η Ελλάδα : 12% τον περασμένο Ιούνιο, 5ος σε όλη την Ευροζώνη. Στην αιχμή των αυξήσεων βρίσκονται για ακόμα ένα μήνα οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και συγκεκριμένα οι αυξήσεις τιμών τον Ιανουάριο 2022 ( στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ ) ήταν: φυσικό αέριο ( +154,8 % ), ηλεκτρισμός ( + 56,7 %) πετρέλαιο θέρμανσης (+36,0 %), ελαιόλαδο (+ 17,4%), ενοίκια (+22,4 %). Οι αυξήσεις αυτές εξανεμίζουν τους χαμηλούς μισθούς των Ελλήνων πολιτών και εξηγεί γιατί το «καλάθι της νοικοκυράς» δεν μπορεί να γεμίσει ούτε με τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως πχ το γάλα που παρουσιάζει για πρώτη φορά μείωση πωλήσεων κατά 15 %(!)

δ) Επίσης, ανακοίνωσε μια μικρή αύξηση του κατώτερου μισθού – από τον Μάιο 2023 ( ! ) -, αλλά δεν μας εξήγησε γιατί η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους κατώτερους μισθούς στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα σε 21 Ευρωπαϊκές χώρες με κατώτερο μισθό (πριν αφαιρεθούν φόροι και κρατήσεις ασφαλιστικών ταμείων) 774 Ευρώ [άθροισμα 14 μισθών και διαιρώντας δια του 12] , όταν άλλες χώρες έχουν κατώτερο μισθό: Μάλτα – 792 Ευρώ , Πορτογαλία – 823 Ευρώ, Σλοβενία – 1.074 Ευρώ, Ισπανία – 1.174 Ευρώ, Γερμανία – 1.621 Ευρώ, Ιρλανδία – 1.725 Ευρώ. Πιο κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο οι χώρες του πρώην Ανατολικού μπλόκ (Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία κλπ).

Οι χαμηλοί μισθοί συνδέονται με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια.

ε) Δεν ανέφερε τίποτε – αν και το είχε υποσχεθεί – για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ένα φορολογικό «χαράτσι» που επιβλήθηκε στα χρόνια των μνημονίων επιβαρύνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις [650 και 800 Ευρώ ετησίως αντίστοιχα]. Οι λόγοι είναι προφανείς και οφείλονται στη φοροδιαφυγή (φοροαποφυγή) που απέτυχε να μειώσει η ΝΔ: το 70% των φορολογουμένων να δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο και τους δύο στους τρεις επαγγελματίες να εμφανίζουν ζημιές. Τα φορολογικά έσοδα να προέρχονται κυρίως από τους έμμεσους φόρους [ΦΠΑ, φόροι καυσίμων, ενέργειας – τεράστια αύξηση μετά τη Ρωσική εισβολή], που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και κοινωνικά άδικοι, καθώς επιβαρύνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα χαμηλά εισοδήματα.

στ) Υπάρχουν αρκετά ακόμη βασικά ερωτήματα οικονομικής πολιτικής που δεν απάντησε ο κ. Μητσοτάκης – επιγραμματικά θα αναφέρω μόνο: δεν μας είπε γιατί η Ελλάδα έχει την 3η υψηλότερη τιμή βενζίνης ανάμεσα σε όλες της χώρες της Ευροζώνης, ενώ η Κύπρος που προμηθεύεται καύσιμα από ελληνικό διυλιστήριο έχει πολύ χαμηλότερη τιμή; Γιατί η Ελλάδα είχε στο τέλος Αυγούστου την ακριβότερη τιμή φυσικού αερίου στης Ευρώπη (697,41 Ευρώ/ Mwh) παρά τη σημαντική πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου, η οποία οδήγησε τις χώρες της Ευρώπης σε σημαντική μείωση των τιμών;

Γιατί η αρνείται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλαφόν στις τιμές λιανικής του φυσικού αερίου, όπως πέτυχαν τον περασμένο Μάιο η Ισπανία και η Πορτογαλία;

Κλείνοντας την αναφορά μου σε οικονομικά θέματα – που «έκρυψε» ο κ. Μητσοτάκης – θα ήθελα να σχολιάσω την εξαγγελία του για την «Κοινωνική αντιπαροχή», δηλ. την αξιοποίηση των αδρανών ακινήτων, την ανακαίνισή τους και μίσθωση σε νέους μισθωτές: έστω και καθυστερημένα η Ν.Δ. – υπό τη πίεση που δημιουργούν το οξύ στεγαστικό πρόβλημα και εκτίναξη τιμών των ενοικίων -αναγκάζεται να υιοθετήσει ένα μικρό μέρος της πρότασης που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Aνδρουλάκης για την «Κοινωνική Κατοικία» [https://digitalsociety.gr/koinoniki-katoikia/] και αναπτύχθηκε στο πρόσφατο

Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Μάιο 2022 επιβεβαιώνοντας τον ορθότητα των προτάσεών μας.

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ την προσεχή Τετάρτη 14/09/22, στις 7.30 το απόγευμα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αντιπαραβάλλοντας με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, δείχνοντας τη διαφορά μας τόσο από τη Ν.Δ. όσο κι από το ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα.».