Τέλος επισήμως το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους από αύριο Τρίτη!

Τέλος στο κάπνισμα και επισήμως από την Τρίτη 19 Νοεμβρίου βάζει η κυβέρνηση. Από την Τρίτη θα ξεκινήσουν και τα τσουχτερά πρόστιμα αφού μέχρι σήμερα γίνονται μόνο παρατηρήσεις και προειδοποιήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή και ο τετραψήφιος αριθμός για καταγγελίες. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Αντικαπνιστικός νόμος: Έρχεται τετραψήφιο νούμερο καταγγελιών για τους παραβάτες»
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κόψει το τσιγάρο στους Έλληνες κάτι που διαπνέεται άλλωστε και από τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, ενώ ήδη οι καταστηματάρχες απαγορεύουν το τσιγάρο στους εσωτερικούς χώρους.
Παράλληλα οι θερμάστρες και οι σόμπες δίνουν και παίρνουν παρότι ο καιρός διατηρήθηκε καλός μέχρι και τον Νοέμβριο. Άγνωστο τι θα γίνει τον βαρύ χειμώνα.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Δείγμα πάντως της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να εφαρμόσει για πρώτη φορά τον αντικαπνιστικό νόμο στην Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι την Τρίτη την ημέρα έναρξης της εφαρμογής του νόμου και επισήμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια θα παρουσιάσουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν πάντως οι έλεγχοι ιδιαίτερα τη νύχτα στα μπαρ, τις καφετέριες και τα νυχτερινά κέντρα.

Αυστηρά τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ για τον καπνιστή, που προβλεπόταν με τον νόμο του 2010, αυξάνεται σε 100 ευρώ και ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ό,τι έκτασης κι αν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις παραμένει στα 500 ευρώ το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ.

Για την κατηγορία αυτή των κέντρων εμβαδού άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.

Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Όσον αφορά τους παραβάτες που καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κτλ. το πρόστιμο είναι στα 200 ευρώ.

Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Πηγή άρθρου: healthreport.gr