Τα παιδιά των «ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ» σκόρπισαν χαμόγελα και μετέφεραν περιβαλλοντικά μηνύματα

Καθάρισαν τις όχθες του Ληθαίου ποταμού και συμμετείχαν σε διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Την περιβαλλοντική τους ευαισθησία σκόρπισαν το πρωί του Σαββάτου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τα παιδιά των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, «ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ» τα οποία μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, συγκεντρώθηκαν στις όχθες του Ληθαίου ποταμού.

Στα πλαίσια των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιούν τα «ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τα «ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ» διοργάνωσαν μια ξεχωριστή δράση στις όχθες του Ληθαίου, προχωρώντας σε καθαρισμό, μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος από όλους, μικρούς και μεγάλους.

Στόχος των δράσεων που αναλήφθηκαν στο ποτάμι, στο ομορφότερο σημείο της πόλης μας, με πλούσια φυσική ομορφιά, υπήρξε η ευαισθητοποίηση των παιδιών, η ενημέρωση και η γνωριμία με την χλωρίδα και την πανίδα του ποταμού, η πληροφόρηση γύρω από την ιστορία του αλλά και τα μονοπάτια του, που συναρπάζουν ντόπιους και επισκέπτες.

Φιλοδοξία των «ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ» είναι η προαγωγή και η συμβολή στο μέτρο του δυνατού, της αγάπης προς τη φύση και το περιβάλλον, που συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Εξάλλου βασικός στόχος του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των «ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ» είναι να ανταποκριθεί στην ανάγκη ενημέρωσης και συμμετοχής, σε πράξεις και ενέργειες που έχουν να κάνουν με ευαίσθητα ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Στις εκδηλώσεις ανάμεσα στο κοινό, γονείς παιδιών αλλά και ευρύ κοινό της πόλης που ενημερώθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος, την προαγωγή της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, και της προώθησης δράσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Ως επιμέρους στόχοι του προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», τέθηκαν οι ακόλουθοι:

α) Οι μαθητές/τριες να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θεσμό του εθελοντισμού, να αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και να υιοθετήσουν το ρόλο του ενεργού πολίτη. Να καλλιεργήσουν κοινωνικές αξίες, όπως είναι η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, η συμμετοχικότητα, ο αλληλοσεβασμός, η προσφορά, αλλά και η υπευθυνότητα, η ικανότητα λήψης πρωτοβουλιών, η αυτοπεποίθηση, κ.α 
β) Να συνδεθούν τα ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ, με την κοινωνία μέσα από άμεσες και πρακτικές δράσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν οι μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και άλλοι κοινωνικοί φορείς.
γ) Να βιώσουν οι μαθητές/τριες τα ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ ως χώρο δημιουργικής, διαθεματικής και αυτοκαθοριζόμενης μάθησης.

Οι σημαντικότεροι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους σε πράξεις εθελοντικής βοήθειας έχουν σχέση με το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, την αναζήτηση ενός ανώτερου νοήματος στη ζωή, τη διάθεση για ψυχική και κοινωνική επαφή, τη χαρά της προσφοράς.

Τα «ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ» στο άμεσο μέλλον και φυσικά από την νέα σεζόν αναμένεται να διοργανώσει πολλές νέες δράσεις, συμβάλλοντας στην ενημέρωση και στην μάθηση των παιδιών, όπως φυσικά και στην πληροφόρηση των γονιών τους.