Συνέντευξη στη Ραδιοφωνική Λέσχη 97,6 έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Συνέντευξη στη Ραδιοφωνική Λέσχη 97,6 έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, όπου αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής Τρικάλων και Λάρισας

 «Δεν είναι πολλά τα θετικά κρούσματα στη Λάρισα, όσο μπορεί να ακούγεται ο αριθμός των 40-50 κρουσμάτων, γιατί είναι πλέον πολλά τα τεστ και οι ιχνηλατήσεις που γίνονται σε καθημερινή βάση. Είναι μεγάλος τώρα ο αριθμός των εξετάσεων και δίνει αυτόν τον αυξημένο αριθμό θετικών κρουσμάτων. Έχω την αγωνία για την κοινωνία και την οικονομία και θα δούμε αύριο- μεθαύριο αν έχει ξεκινήσει κάποια αναχαίτιση του κύματος για την Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας. Ένα τοπικό κλείσιμο θα σημαίνει απώλεια κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Μια λογική πρόταση που άκουσα τώρα τελευταία από τον κόσμο και προσωπικά θα το καταθέσω στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων που εισηγείται τα μέτρα στην κυβέρνηση, είναι να υπάρχει ένα συνεχόμενο ωράριο, δηλαδή εμπορικά και σούπερ μάρκετ να λειτουργούν π.χ ως τις 4-5 το μεσημέρι και τα καταστήματα της εστίασης να είναι ανοιχτά ως τις 9-10 το βράδυ. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε άλλα δεδομένα και μπορεί κάποιος να πει ότι και αυτό το μέτρο θα έχει απώλεια χρημάτων αλλά θα είναι πιο περιορισμένη από ένα καθολικό κλείσιμο, το οποίο δεν θέλει και κανείς.

 Από την πλευρά μου υπάρχει αυτή η πρόταση για ένα συνεχές ωράριο, γιατί υπάρχει κινητικότητα όταν είναι ανοιχτά τα καταστήματα, με το συνεχές ωράριο θα περιορίζουμε κάπως την κίνηση.

Τα  5000 rapid test που εξασφάλισε ο ΕΟΔΥ για την Θεσσαλία θα γίνονται όπου χρειαστεί. Αν κριθεί ότι χρειάζεται στα Τρίκαλα να βγουν σε τυχαία δειγματοληψία, θα γίνει. Προς το παρόν στα Τρίκαλα δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό δεν χρειάζονται,  είναι σε καλό επίπεδο και κάνει πολύ καλή δουλειά η κα. Νάτσινα, που το έχει πάρει προσωπικά το θέμα και το κάνει με αγάπη κι ενδιαφέρον. Ένα ακόμη καλό στοιχείο είναι ότι θα έρθουν άλλες 6 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, οι οποίες θα πηγαίνουν σε όποια θεσσαλική πόλη έχει ανάγκη για επιπλέον ιχνηλατήσεις και εκτιμώ ότι από βδομάδα πιάνουν και δουλειά.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ:

« Όσον αφορά το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ των 30 εκατ., ευρώ, οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες είναι να κατατεθούν μέχρι και αυτό το Σάββατο και δεν δίνεται καμία παράταση. ‘Έχουν υποβληθεί πάρα πολλές αιτήσεις. Μέχρι το πρωί της Τετάρτης ήταν 2.065 αιτήσεις, σήμερα Πέμπτη θα έχουν φθάσει τις 3000 αιτήσεις και οι υποβληθείσες αιτήσεις πρέπει να έχουν ξεπεράσει τα 70-80 εκατομμύρια ευρώ, όταν το ποσό που θα διατεθεί από το πρόγραμμα της Περιφέρειας είναι 30 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς κάναμε αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο να μας αυξήσει το ποσό, αλλά δεν δίνει αύξηση του προϋπολογισμού, γιατί το Υπουργείο έχει κι άλλα χρηματοπιστωτικά προγράμματα που «τρέχει» εκείνο. Από του χρόνου όμως μπορεί να τρέξει άλλο παρόμοιο πρόγραμμα σαν το ΑΝΑΣΑ, γιατί κατόπιν αιτήσεως που κάναμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή, πήραμε μια παράταση της περιόδου covid που θα φτάνει μέχρι και το α ‘ εξάμηνο του 2021 και αυτή η παράταση δόθηκε προ 3-4 ημερών. Σκοπός μας είναι το νέο πρόγραμμα να «τρέξει» από Ιανουάριο-Φεβρουάριο, και τότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν άλλες αιτήσεις και θα ζητήσουμε να μπουν κι άλλοι  ΚΑΔ, να ενταχθούν κι άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να μπουν στο υπάρχον πρόγραμμα».