Στοχεύοντας στην επάρκεια και την ποιότητα του νερού

Σε φάση υλοποίησης οδεύει το έργου του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Παναγίτσας, Γριζάνου, Αχλαδοχωρίου και Διασέλλου

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται με την ύδρευση σε χωριά της Φαρκαδόνας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν Δήμος, Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πρόκειται για τα χωριά της Παναγίτσας, του Γριζάνου, του Αχλαδοχωρίου και του Διασέλλου, στα οποία αναμένεται να κατασκευαστεί το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης που θα αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων που προκύπτουν στους οικισμούς.

Το εν λόγω έργο έχει προϋπολογιστεί με 1.562.601,62 ευρώ και οδεύει στην φάση της υλοποίησης μιας και δόθηκε προέγκριση συμβασιοποίησης από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας προς τον Δικαιούχο – Φορέα Υλοποίησης που είναι o Δήμος Φαρκαδόνας. Κύριος του έργου είναι η ΔΕΥΑ Φαρκαδόνας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και εθνικούς πόρους, ενώ ποσό 302.439,02 ευρώ που αφορά σε ΦΠΑ βαρύνει στη ΔΕΥΑ Φαρκαδόνας.

Το έργο  αφορά στην κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για τη μεταφορά νερού από τη γεώτρηση στην Φαρκαδόνα στη θέση Τσαϊρια για την ύδρευση των οικισμών Παναγίτσας, Γριζάνου, Αχλαδοχωρίου και Διασέλλου. Από τους παραπάνω οικισμούς η Παναγίτσα και το Γριζάνο εμφανίζουν προβλήματα ποιότητας ενώ το Γριζάνο έχει πρόβλημα ανεπάρκειας πόσιμου ύδατος.

«Τα έργα ύδρευσης είναι έργα ζωής. Στόχος μας ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η κατασκευή έργων που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας νερού για τους συνανθρώπους μας.», τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Συγκεκριμένα θα κατασκευαστεί καταθλιπτικός αγωγός μεταφοράς νερού από τη Φαρκαδόνα προς Παναγίτσα, Γριζάνο, Αχλαδοχώρι και Διάσελλο. Επίσης θα κατασκευαστούν τρεις δεξαμενές αποθήκευσης νερού, μία στο Γριζάνο, μία στο Αχλαδοχώρι και μία μεταξύ Αχλαδοχωρίου και Διασέλλου και θα τοποθετηθούν πέντε αντλίες για την μεταφορά του νερού στα παραπάνω χωριά. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί με σωλήνες από πολυαιθυλένιο (PE) Φ160 16 atm, Φ110 16 atm και Φ125 25atm, με εξαίρεση κάποια τμήματα, όπου θα παραμείνει εξωτερικός και θα είναι χαλύβδινος αντίστοιχων διατομών, και θα ακολουθήσει διαδρομή μήκους 19.940μ.