Στο 95% οι έλεγχοι των μηχανικών του Δήμου Φαρκαδόνας για οικοσκευές και μικροζημιές από το σεισμό

Σε ελάχιστες πλέον περιπτώσεις αναμένεται να διενεργηθούν έλεγχοι μιας και οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν ζημιές δεν βρίσκονται εντός της περιοχής μας

Εντατικά εργάζονται οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φαρκαδόνας, προκειμένου να ολοκληρώσουν την διαδικασία των ελέγχων για τα πορίσματα της καταβολής των αποζημιώσεων οικοσκευών και αποκατάστασης μικρών ζημιών μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που συγκέντρωσε η «ΚΡΗΝΗ LIVE» η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φαρκαδόνας έχει ολοκληρώσει έως και σήμερα το 95% των ελέγχων, ενώ απομένουν να ελεγχθούν κάποιες περιπτώσεις πολιτών που υπέβαλαν αιτήσεις, αλλά απουσιάζουν από τις οικίες τους, για διάφορους λόγους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η Τεχνική Υπηρεσία εκτιμά ότι σύντομα οι έλεγχοι θα έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου στην συνέχεια να συνταχτεί το πρακτικό στο οποίο θα αναφέρεται η εκτίμηση της ζημιάς σε οικοσκευές αλλά και μικροζημιές εντός των οικιών και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την νομοθεσία σε περίπτωση που κάποιος κριθεί δικαιούχος της εν λόγω αποζημίωσης και δη για την αποκατάσταση ζημιών μικρής κλίμακας που προκλήθηκε από το σεισμό σε οικίες και επιχειρήσεις δεν έχει τη δυνατότητα υποβολής δήλωσης για κρατική επιχορήγηση αποκατάστασης ζημιών.

Από την πλευρά τους οι πολίτες σε σεισμόπληκτες κοινότητες που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό και κυρίως στο Ζάρκο και το Γριζάνο, όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, μιας και υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός οικογενειών που έμειναν άστεγοι, αναμένουν την κρατική στήριξη, είτε για να ανεγείρουν οικίες μιας και πολλά σπίτια κρίθηκαν κατεδαφιστέα, είτε να αποκαταστήσουν τις ζημιές μικρής και μεγάλης κλίμακας.

Ζητούν εκ νέου να τρέξουν οι διαδικασίες, προκειμένου σύντομα και πριν το χειμώνα να ξεκινήσουν να αποκαθιστούν τις ζημιές, εξηγώντας ότι ήδη μετά τις βροχοπτώσεις πολλά σπίτια που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις στέγες αλλά και τις εξωτερικές ρωγμές στους τοίχους άρχισαν να δημιουργούν εκτεταμένα προβλήματα από την υγρασία, καθώς τα νερά εισέρχονται εντός των χώρων. Στα περισσότερα σπίτια οικοσκευές, έπιπλα και διάφορα άλλα είδη δεν έχουν απομακρυνθεί καθώς δεν υπήρχαν αποθηκευτική χώροι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από την υγρασία.

Από την άλλη μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη για την κατεδάφιση οικιών που έχουν υποστεί ολοκληρωτική ζημιά αποτελώντας το κίνδυνο για το γενικό πληθυσμό των κοινοτήτων.