Στην Αθήνα κατεβαίνουν Φαρκαδόνιοι αγρότες

Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι μεταξύ των άλλων αναμένεται να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση έργα αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντιχαλαζικής προστασίας

Στην Αθήνα κατεβαίνουν το Σάββατο αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Τρικάλων, της Θεσσαλίας και όλης της χώρας που τους προηγούμενους μήνες υπέστησαν σημαντικές καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, πλημμύρες, παγετούς, πυρκαγιές και σεισμούς.

Το πανελλαδικό συλλαλητήριο διοργανώνεται στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι της 6ης Νοεμβρίου από τις επιτροπές των πυρόπληκτων, σεισμόπληκτων και πλημμυροπαθών.

Η συμμετοχή των Θεσσαλών αγροτών, ταυτόχρονα και των Τρικαλινών αποφασίστηκε στη σύσκεψη που διοργανώθηκε προ ημερών στον Παλαμά Καρδίτσας.

Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι μεταξύ των άλλων αναμένεται να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση έργα αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντιχαλαζικής προστασίας. Έργα που θα προστατεύουν τις ζωές, τις περιουσίες και τις καλλιέργειές μας. Ουσιαστικές αποζημιώσεις για όλους τους πληγέντες. Μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους για να μπορούν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητες, να ζουν αξιοπρεπώς οι οικογένειές τους.

Αναλυτικά στο πλαίσιο των αιτημάτων τους συμπεριλαμβάνονται:

Πλαίσιο αιτημάτων:

·         Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασία και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών μας και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό και μέσα.

·         Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής.Πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους.

·         Να κατασκευαστεί κλειστό κύκλωμα άρδευσης για τις ανάγκες όλων των νομών και την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και ύδρευσης. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Να καταργηθεί το «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

·         Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους. Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

·         Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανένα αποκλεισμό πληγέντα.

·         Μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμού μηχανημάτων.

·         Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους».