Στα πανεπιστήμια επιστρέφουν από τη Δευτέρα οι φοιτητές

Ξεκινούν τα δια ζώσης μαθήματα και σε ΤΕΦΑΑ, Διαιτολογία Διατροφολογία στα Τρίκαλα, όπως και στο σύνολο των πανεπιστημιακών σχολών της χώρας

Μεσολάβησαν σχεδόν 18 μήνες από την στιγμή που οι σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ταυτόχρονα και των Τρικάλων, έκλεισαν τις πύλες τους για τους φοιτητές στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων ενάντια της διασποράς του κορονοϊού. τα μαθήματα όλους αυτούς τους μήνες αλλά ταυτόχρονα και οι εξεταστικές που μεσολάβησαν γινόταν μέσω τηλεκπαίδευσης κι όχι με τη φυσική παρουσία των φοιτητών στις σχολές τους.

Πλέον και από την ερχόμενη Δευτέρα το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, η Σχολή Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, όπως και το σύνολο των σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κι όλης της χώρας, ανοίγουν εκ νέου τα αμφιθέατρα για να υποδεχτούν πρωτοετείς και φοιτητές παλαιοτέρων ετών για διά ζώσης μαθήματα.

Η επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα θα γίνει με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα

και ελέγχους των υγειονομικών πιστοποιητικών, όσων εισέρχονται στα κτίρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Πρυτανική αρχή προχωρά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την πρόσληψη 63 ατόμων, που θα αναλάβουν τον έλεγχο των υγειονομικών πιστοποιητικών στις πύλες εισόδου όλων των κτιρίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Βόλο και Λαμία.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που βρίσκεται σε ισχύ για τα ΑΕΙ, όσοι είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να επιδεικνύουν κατά την είσοδο το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για τους ανεμβολίαστους, αντίστοιχα, ο εργαστηριακός έλεγχος νόσησης διενεργείται δύο φορές εβδομαδιαίως έως 48 ώρες πριν, από την Τρίτη και την Παρασκευή αντίστοιχα, με το αρνητικό αποτέλεσμα να επιδεικνύεται κατά την είσοδο. Η δαπάνη για τη διενέργεια του εργαστηριακού ελέγχου βαρύνει, σημειωτέον, αποκλειστικά το φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ελέγχους για το αν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στα Πανεπιστήμια, θα πραγματοποιούν το διοικητικό, τεχνικό ή λοιπό προσωπικό του Ιδρύματος ή ιδιωτικό προσωπικό που θα προσληφθεί με δημόσια σύμβαση με απευθείας ανάθεση από το Ίδρυμα.

Για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προωθείται άμεσα η πρόσληψη προσωπικού που θα αναλάβει τους ελέγχους, ενώ παράλληλα, θα «θωρακιστούν» με ειδικό σύστημα εξαερισμού οι αίθουσες, για την ασφάλεια τόσο των διδασκόντων, όσο και των φοιτητών.

Παράλληλος στόχος η διάρθρωση των τμημάτων και των μαθημάτων σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός για ευνόητους λόγους.