Σκοτώνουν και βασανίζουν γάτες

“Παλιάνθρωποι”. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις όσους ή όσες βάζουν δηλητήρια στις τροφές ή δένουν με σύρμα το κεφάλι μιας γάτας;

Η γειτονιά μου, στο χωριό Πηνειάδα, “ηρέμησε” προσωρινά από τις γάτες. Ευτυχώς μία από αυτές γλύτωσε με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης στο λαιμό της. Φαινόμενα ακραίας βίας που τελικά δεν ανήκουν στο παρελθόν. Είναι δίπλα μας, ανήκουν στο σήμερα. Μίσος για τα ζώα που μας κρατούν συντροφιά χιλιάδες χρόνια. Στην πραγματικότητα είναι μίσος για τον συνάνθρωπο, μίσος για την κοινωνία, μίσος για όλη την ανθρωπότητα τελικά. Πως αντιμετωπίζεται η κατάσταση; Μόνη ελπίδα είναι η ανθρωπιά. Αλλιώς, θα επικαλεστώ τα σκληρά λόγια του ποιητή Λωτρεαμόν για τους ανθρώπους: “και εσύ Θεέ που τα πάντα εν σοφία εποίησες, μάθε πως είσαι συ αυτός που προκαλώ: δείξτε μου έναν, μόνο έναν άνθρωπο που να είναι καλός! Και η χάρη σου, ας μου δεκαπλασιάσει τη δύναμη που έχω, γιατί αντικρίζοντας αυτό το τέρας, μπορεί να μου ΄ρθει κόλπος.

Πάλι καλά που πεθαίνουν”. Αν λοιπόν δεν μας συνετίζει η ανθρωπιά που μας δείχνουν, αν δεν μας συνετίζει ο νόμος, ο βιολογικός θάνατος σίγουρα θα μας συνετίσει μια και καλή.

Η γατούλα της φωτογραφίας, ο “ψωρής”, ήταν 4 χρόνων και φίλος καλός της μητέρας μου και κάτοικος του σπιτιού μας. Σήμερα είναι θαμμένη στην αυλή από την έμφυτη παλιανθρωπιά που κάποιος έδειξε σε μια ανυπεράσπιστη γάτα.

Την ίδια μοίρα είχαν αρκετές το τελευταίο διάστημα. Υπήρξαν θύματα ενός απύθμενου μίσους για ό,τι είναι ζωντανό. Ούτε άνθρωπος μπορεί να λογιστεί, ούτε “ζώο” αυτός που κάνεις τέτοιες πράξεις, μιας και τα ζώα ξέρουν και από ευγνωμοσύνη και έχουν περισσότερα συναισθήματα από εμάς.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας πρέπει να μην μένουμε αδρανείς και να μην αφήνουμε τέτοια “τομάρια” να προσβάλλουν ό,τι ονομάζουμε “δυτικό πολιτισμό”.

Με εκτίμηση, Αχιλλέας Κούμπος

http://www.akoumpos.gr