Σημαντικές ζημιές στην φυτική παραγωγή από «Αθηνά» και «Μπάλλο»

Με εντολή Χρήστου Μιχαλάκη κλιμάκιο αποτελούμενο από τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας, Μανώλη Γουγουλάκη και την υπεύθυνη για τον νομό Τρικάλων του ΕΛΓΑ Λάρισας, Αναστασία Τσάτσα, επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές του νομού

Η αρχή έγινε με την «Αθηνά» και ακολούθησε ο «Μπάλλος» συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο στην φυτική παραγωγή του νομού Τρικάλων. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών προϊόντων που βρισκόταν στο στάδιο της συγκομιδής, υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό τις προηγούμενες εβδομάδες και ημέρες με τα δυο κύματα κακοκαιρίας.

Οι αγρότες μετέφεραν τα προβλήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και άμεσα με εντολή του αντιπεριφερειάρχη, Χρήστου Μιχαλάκη, κλιμάκιο αποτελούμενο από τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας, Μανώλη Γουγουλάκη και την υπεύθυνη για τον νομό Τρικάλων του ΕΛΓΑ Λάρισας, Αναστασία Τσάτσα, επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές του νομού και προέβη σε μία πρώτη εκτίμηση της έκτασης και του ύψους των ζημιών, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες στους παραγωγούς για την εφαρμογή των καλλιεργητικών φροντίδων.

Πιο συγκεκριμένα επλήγησαν περιοχές σ’ όλο το φάσμα του νομού κατ’ είδος καλλιέργειας και αριθμό στρεμμάτων:

Βαμβάκι 20.000 στρέμματα ασυγκόμιστα επί συνόλου 100.000 στρεμμάτων καλλιεργουμένων στο νομό. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις υπέστησαν καραμελλοποίηση με αποτέλεσμα το προϊόν εκτός της υποβάθμισης του να είναι δύσκολο να συλλεχθεί μέσω των συλλεκτικών μηχανών.

Καπνός 3.500 στρέμματα, είχαν συγκομιστεί 1-2 χέρια μόνο. Πλέον τα φυτά παρουσιάζουν αποπληξία γεγονός ιδιαίτερα σοβαρό καθώς τα φυτά κρίνονται ακατάλληλα προς συλλογή.

Αμπέλι 300 στρέμματα σχίσιμο καρπού. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις πρόκειται για επιτραπέζια σταφύλια τα οποία διατίθενται τόσο για το εξωτερικό όσο και για το εξωτερικό. Δυστυχώς με τα την υγρασία και τις έντονες και πολυήμερες βροχοπτώσεις ο καρπός σκίστηκε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διανεμηθείς την αγορά.

Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου ζητήθηκε από την υπεύθυνη ΕΛΓΑ, επίσπευση της διαδικασίας εξατομίκευσης των ζημιών άμεσα με τη λήξη των δηλώσεων ζημιάς στους ανταποκριτές των Δήμων και την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εκτιμήσεις από Γεωπόνους του ΕΛΓΑ.