Σέρνονται οι διαδικασίες κατεδάφισης των σεισμόπληκτων οικιών στα χωριά της Φαρκαδόνας

Στο ίδιο έργο θεατές με τους σεισμοπαθείς του Δήμου Τυρνάβου βρίσκονται συνδημότες μας, που περιμένουν από την πολιτεία να δράσει σε θέματα υψίστης σημασίας που τους αφορούν

Δυόμιση μήνες έχουν συμπληρωθεί από την 3η Μαρτίου, όπου περιοχές του νομού Τρικάλων και της Λάρισας χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό των 6,2 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Ένας σεισμός που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας, με συνέπεια δεκάδες οικογένειες στο Ζάρκο, το Γριζάνο, την Πηνειάδα και την Φαρκαδόνα να μείνουν χωρίς σπίτι και να αναγκαστούν να μεταφερθούν σε κοντέινερ. Δεκάδες ωστόσο είναι κι εκείνοι που οι οικίες τους αντιμετωπίσουν σημαντικές ζημιές και θα πρέπει αν τις αποκαταστήσουν.

Σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» το τελευταίο διάστημα οι σεισμοπαθείς του Δήμου Φαρκαδόνας άρχισαν να επισκέπτονται ιδιώτες μηχανικούς προκειμένου να υποβάλλουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος το σχετικό φάκελο για την αποζημίωση και την αποκατάσταση των ζημιών. Μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετό χρόνο.

Το τελευταίο διάστημα οι σεισμοπαθείς οι οικίες των οποίων κρίθηκαν κατεδαφιστέες μεταφέρουν τον προβληματισμό τους για την καθυστέρηση της διαδικασίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους για την κατάρρευση των κτιρίων μετά τους καθημερινούς σεισμούς που συνεχίζονται, σε μικρότερη βέβαια ένταση.

Πολλά από αυτά τα κτίρια βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των χωριών αλλά και σε κεντρικούς δρόμους επιφυλάσσοντας κίνδυνους για τους ιδίους που τα επισκέπτονται για διάφορες εργασίες αλλά και μεταφορά ειδών, αλλά κυρίως για τους διερχόμενους και τα μικρά παιδιά. Για αυτά τα κτίρια μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση με τους σεισμοπαθείς να μην γνωρίζουν που πρέπει να απευθυνθούν. Αν και έρχονται σε επαφή με το Δήμο Φαρκαδόνας, αιρετοί και υπάλληλοι δεν μπορούν να δώσουν σαφής απαντήσεις, δηλώνοντας αναρμόδιοι. Όπως τονίζουν παράγοντες του Δήμου Φαρκαδόνας, οι Υπηρεσίες τους δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις ακόμη και κτιρίων τα οποία δεν κατοικούνται. Αυτό θα το πράξουν μονάχα οι ιδιοκτήτες τους, όταν δοθεί η εντολή από τις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους. Για τις κατεδαφίσεις θα πρέπει να δοθούν οι σχετικές άδειες κατεδάφισης, να καταβληθούν τα απαραίτητα έγγραφα και το σημαντικότερο να καταβληθούν τα χρήματα που αντιστοιχούν σε παράβολα. Μάλιστα σύμφωνα με τη νομοθεσία τα υλικά της κατεδάφισης θα πρέπει να μεταφερθούν σε χώρους ανακύκλωσης κάτι που σημαίνει κόστος, τόσο για την μεταφορά, όσο και την απόδοση.

Ήδη τα παράπονα που εκφράζονται από σεισμοπαθείς είναι έντονα, τα οποία μεταφέρονται και στο Δήμο Φαρκαδόνας, ο οποίος με τη σειρά του ασκεί πιέσεις στα αρμόδια υπουργεία και Υπηρεσίες για να τρέξουν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες. Στόχος είναι οι διαδικασίες κατεδάφισης να τρέξουν το συντομότερο δυνατό και μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να μη χαθεί χρόνος και πόσο μάλλον να προλάβουν το χειμώνα.

Στο ίδιος έργο θεατές βρίσκονται και σεισμοπαθείς του Δήμου Τυρνάβου και δη του Δαμασίου, όπου κι εκεί δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στα προαναφερόμενα ζητήματα.