Σε απόγνωση οι παραγωγοί πεπονιών

Λίγο πριν τη συγκομιδή τεράστιες ποσότητες σαπίζουν στα χωράφια από την υγρασία και τη ζέστη λόγω εμφάνισης μύκητα

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε φέτος η συγκομιδή μποστανοειδών στη Δημοτική Ενότητα Πελινναίων του Δήμου Φαρκαδόνας.

Σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή με την πλειονότητα των αγροτών να ασχολείται με την παραγωγή καρπουζιών και πεπονιών η κατάσταση σήμερα είναι απελπιστική. Κάτι ανάλογο ισχύει και σε όλο το νομό και δη με τους αγρότες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος καλλιέργειας.

Η πλειονότητα των καλλιεργούμενων, αγροτικών εκτάσεων με πεπονιά αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των μυκήτων που προκλήθηκαν στο προϊόν από τις βροχοπτώσεις αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.

Αποτέλεσμα των ασθενειών που προκλήθηκαν στο προϊόν, σήμερα, είναι τεράστιες ποσότητες πεπονιών να σαπίζουν, οδηγώντας τους παραγωγούς στην οικονομική καταστροφή.

Όπως αναφέρουν παραγωγοί των Πελινναίων το φαινόμενο παρατηρείται έντονα στα πεπόνια εξαιτίας της ευαισθησίας του προϊόντος που δεν ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες και λιγότερο στα καρπούζια που είναι πιο ανθεκτικά.

Ωστόσο αν συνεχιστούν οι καιρικές συνθήκες με την άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και την υγρασία τότε η κατάσταση θα είναι δύσκολη και για τους παραγωγούς καρπουζιών που θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ίδιες καταστροφές στην φυτική παραγωγή.

Για μια ακόμη φορά οι παραγωγοί ζητούν να αλλάξει το καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ να καλύπτονται οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις και την υψηλές θερμοκρασίες κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα με αποτέλεσμα οι αγρότες να καταβάλλουν τις εισφορές αλλά να μην πληρώνονται από τις καταστροφές.

Η «ΚΡΗΝΗ LIVE» επισκέφτηκε χωριά των Πελινναίων καταγράφοντας από κοντά το μέγεθος των καταστροφών. Συνομίλησε με παραγωγούς, μεταξύ των οποίων και τον πρώην πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Φανερωμένης κ. Κώστα Καμήτα.

«Δυστυχώς η χρονιά ξεκίνησε πολύ άσχημα. Σήμερα στα χωράφια και δη στις καλλιέργειες των πεπονιών σημειώνονται εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από την εμφάνιση μύκητα. Αποτέλεσμα ο καρπός να σαπίζει και οι παραγωγοί να βρίσκονται στα όρια της καταστροφής, μιας και μιλάμε για ζημιά στο 80% της παραγωγής. Με μια τόσο μεγάλη καταστροφή ένας παραγωγός όχι μόνο κέρδος δεν βγάζει αλλά δυστυχώς βρίσκεται χρεωμένος από το αυξημένο κόστος παραγωγής», σημείωσε ο κ. Καμήτας.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, καθώς πέραν από το καρπό ο μύκητας επηρεάζει και τα φυτά που ξεραίνονται.

Πλέον οι αγρότες ζητούν την παρέμβαση των τοπικών βουλευτών, προκειμένου να τύχουν της αναγκαίας στήριξης και αποζημίωσης της καταστροφής από τον ΕΛΓΑ.

KRINI LIVE