Προβληματίζονται οι κοινοτικές Αρχές της Φαρκαδόνας για τον κορεσμό των κοιμητήριων

Το πρόβλημα θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια καθώς η εκταφή των νεκρών που απεβίωσαν από κορονοϊό απαιτεί τουλάχιστον μια δεκαετία για την πλήρη αποσύνθεση των σορών

Μπορεί να ακούγεται μακάβριο, ωστόσο έρχεται να απασχολήσει τις τοπικές κοινότητες και τα συμβούλια των κοινοτήτων του Δήμου Φαρκαδόνας. Ο λόγος για τον κορεσμό των κοιμητηρίων σε ορισμένα χωριά του Δήμου μας, που απασχολεί τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με το «KriniLive..gr» την τελευταία πενταετία σε πολλές κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας, ο Δήμος Φαρκαδόνας σε συνεργασία με τα κοινοτικά συμβούλια έλαβε αποφάσεις και προχώρησε σε έργα επέκτασης των νεκροταφείων για την ταφή των νεκρών.

Ο λόγος ο κορεσμός του χώρου, από την πολυετή ταφή των νεκρών, οι σοροί των οποίων δύσκολα αποσυντίθενται εξαιτίας της «κούρασης» των χωμάτων.

Πλέον οι κοινότητες έρχονται αντιμέτωπες με ένα άλλο φαινόμενο, αυτό της ταφής νεκρών που απεβίωσαν λόγω κορονοϊού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ανθρώπων και ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι σοροί των νεκρών τοποθετήθηκαν σε ειδικούς σάκους εντός των φέρετρων.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται τουλάχιστον 10ετής παραμονή των σορών στους τάφους, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης αποσύνθεση των σωμάτων, κάτι που σημαίνει ότι οι θέσεις ταφής στα νεκροταφεία θα καλυφτούν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ήδη σε πολλά χωριά του Δήμου μας, και δη σε εκείνα που έχουν μεγάλο πληθυσμό, υπάρχουν πολλοί συνδημότες που απεβίωσαν νοσόντας από κορονοϊό, και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε η επέκταση των νεκροταφείων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πλέον οι κοινοτικές Αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους, μιας και σε λίγα χρόνια θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα του κορεσμού των κοιμητηρίων. Ειδικά στις περιπτώσεις των χωριών που έγινε επέκταση υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς δεν υπάρχει νέος χώρος για επέκταση.

Οι τοπικές κοινότητες με την σειρά τους καλούν τους συγγενείς των νεκρών με την συμπλήρωση 5ετίας να προχωρούν σε δοκιμαστικές εκταφές νεκρών, προκειμένου να ελευθερώνεται χώρος για νέες ταφές, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα.