Προχωρούν οι διαδικασίες για το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων

Υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Τρικκαίων το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής του κτηριακού συγκροτήματος στο πρώην στρατόπεδο Πούλιου

Προχωρούν οι διαδικασίες των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών για την δημιουργία και την στέγαση του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων στο πρώην στρατόπεδο Πούλιου (πρώην Ταξιαρχία Υποστηρίξεως -ΤΑΞΥΠ).

Σύμφωνα με την «KPHNH LIVE» προχθές υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Τρικκαίων το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής του κτηριακού συγκροτήματος στο πρώην στρατόπεδο Πούλιου όπου πρόκειται να στεγαστεί το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων.

Από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το κτίριο παρέλαβε επιτροπή αποτελούμενη από την κ. Κρυστάλλω Μαντζανά, Αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Τρικάλων, ως Πρόεδρο και μέλη τους κ.κ. Αναστάσιο Παπαγεωργίου, Πολιτικό Μηχανικό, Αν. Προϊστάμενο του Τμήματος Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Ο.Δ.Α.Π. και Κων/νο Πατσαρούχα, Πολιτικό Μηχανικό του Τμήματος Μελετών και Έργων του Ο.Δ.Α.Π. ενώ υπάλληλοι του Δήμου Τρικκαίων παρέλαβαν τα κτίρια που περιέρχονται στο Δήμο. Από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το κτίριο παρέδωσε επιτροπή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ/ΔΠ-ΔΜ/ΤΥΣ). Όπως ανέφερε προσφάτως το ΥΠΠΟ, το κτήριο που θα στεγάσει το Διαχρονικό Μουσείο (η πρώην Ταξιαρχία Υποστηρίξεως-ΤΑΞΥΠ) αποτελείται από μία επιμήκη πτέρυγα με ισόγειο και επιπλέον τρεις στάθμες εμβαδού 1.000 τ.μ. Σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα, που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ στο κτήριο της ΤΑΞΥΠ, αλλά και στον άμεσα περιβάλλοντα χώρου του, έκτασης 4,74 στρεμμάτων, προβλέπεται να αναπτυχθεί η ιστορία και η αρχαιολογία της πόλης από την απώτατη αρχαιότητα ως τους νεώτερους αιώνες.

Σημειώνεται ότι στα Τρίκαλα αξιοποιείται υπάρχον κτηριακό απόθεμα. Δεν επιβαρύνεται η πόλη με καινούργια δόμηση, αντίθετα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, στη λογική της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, προστατεύεται το κτηριακό απόθεμα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένη δραστηριότητα και ιστορία, η οποία περιλαμβάνεται στο εκθεσιακό πρόγραμμα. Το έργο έχει τον τίτλο «Αξιοποίηση των Κτηριακών Εγκαταστάσεων & του Περιβάλλοντος Χώρου του πρώην Στρατοπέδου Πούλιου» με προϋπολογισμό 4.984.800 ευρώ για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Αφού εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες για την αποκατάσταση του κτιρίου και τη μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, το έργο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί ένα ουσιαστικό κενό στο θέμα της προβολής και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.