Πολύμορφες δραστηριότητες με πίστη στην Τέχνη και την παράδοση

Μαθήματα πολιτιστικής κληρονομιάς, με εκμάθηση πλεξίματος σε γυναίκες δίνει ο Σύλλογος «Πολύμυθον» των Τρικάλων

Στο χώρο του ΚΑΠΗ του Μύλου Ματσόπουλου φιλοξενούνται εκδηλώσεις και ιδέες όλων των μορφών Τέχνης. Δυο φορές την εβδομάδα έρχονται να συναντηθούν άνθρωποι κάθε ηλικίας που αποτελούν την δύναμη του Συλλόγου Φίλων της Τέχνης και του Θεάτρου «Πολύμυθον».

“Ο Σύλλογος δεν προσμετρά μεγάλο χρονικά διάστημα από τη σύστασή του. Ωστόσο οι δράσεις του χαρακτηρίζονται πολύμορφες, μιας και περιστρέφονται σε διάφορες μορφές Τέχνης, που συναρπάζουν, προκαλώντας ευχαρίστηση”  τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου κα Αθηνά Μπαλατσούκα.

Η κα Αθηνά Μπαλατσούκα

Το «Πολύμυθον» είναι μια θεατρική – πολιτιστική ομάδα με έδρα τα Τρίκαλα. Ο χορός, η ζωγραφική, η μουσική, η χειροτεχνία, οι θεατρικές ασκήσεις οξύνουν το πνεύμα, καλλιεργούν δεξιότητες και εν συνόλω και εν συνθέσει μπορούν να υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο την δραματική τέχνη.

Ο Σύλλογος προσφέρει στους συμπολίτες ώρες: Παιδικό Τμήμα (από 5 ετών και άνω): Θεατρικό Παιχνίδι (Προετοιμασία για θεατρικές παραστάσεις), Τραγούδι, Ζωγραφική, Χειροτεχνία. Εφηβικό Τμήμα: Θεατρικές Ασκήσεις (Προετοιμασία για θεατρικές παραστάσεις), Λογοτεχνία – Ποίηση, Τραγουδιού, Ζωγραφικής, Χειροτεχνίας.

Τμήμα Ενηλίκων: Θεατρικές Ασκήσεις (Θεατρικές παραστάσεις), Λογοτεχνία – Ποίηση, Τραγουδιού, Ζωγραφικής, Χειροτεχνίας, Ενδυματολογία.

Τα τμήματα θα προσαρμόζονται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων και οι ώρες θα ανακοινώνονται με την πλήρωση των τμημάτων.

Οι παραστάσεις που διοργανώθηκαν κατά καιρούς χαρακτηρίζουν την αγάπη και την προσήλωση στο στόχο. Αναδεικνύουν το κρυφό ταλέντο των μελών και την αγάπη για τις Τέχνες.

Πλέον η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε και στράφηκε και σε άλλες κατευθύνσεις, σε άλλες μορφές Τέχνης, που αναδεικνύουν την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής και του τόπου μας.

Η διοίκηση αφουγκράστηκε τα αιτήματα για εκμάθηση χειροποίητης δημιουργίας και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αποφάσισε να λειτουργήσει από φέτος το Τμήμα Πλεκτικής – Θεατρικής Ενδυματολογίας στο ΚΑΠΗ του Μύλου Ματσόπουλου, κάθε Κυριακή και ώρα 19:00 – 20:00 μ.μ.

Γυναίκες όλων των ηλικιών προσέρχονται κάθε Κυριακή και λαμβάνουν μαθήματα πλεκτικής, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα.

Η διδάσκουσα κα Όλγα Ζυγολάνη, προσφέρει τις γνώσεις της στις κυρίες που προσέρχονται για να εντρυφήσουν το κέντημα, το πλέξιμο, όπως επίσης και σε δεύτερο χρόνο την θεατρική ενδυματολογία.

Η κα Όλγα Ζυγολάνη

«Δημιουργείς και απομακρύνεσαι από τα προβλήματα έστω και λίγη ώρα. Είναι μια απόδραση, από τα προβλήματα που βαραίνουν την καθημερινότητα, είναι η αγάπη για την παράδοση και την Τέχνη»  θα μας πουν οι κυρίες που συναντήσαμε στην αίθουσα που παραδίδονται τα μαθήματα.

Δεν είναι καθόλου παρατραβηγμένο θα μας πει η κα  Ντίνα Σταμπασίδη να δει κάποιος το πλέξιμο σαν εξάσκηση του μυαλού ή σαν ένα είδος προσωπικής νοητικής ανασυγκρότησης. Ευτυχώς, η επιστήμη της νευρολογίας έχει προοδεύσει τόσο ώστε να θεωρεί την μόδα του πλεξίματος σαν την ‘νέα γιόγκα’. 

Η κα Σταμπασίδη μας μίλησε επίσης για μια διαδικτυακή έρευνα της θεραπεύτριας Betsan Corkhill που έγινε στην Αγγλία,  σε περισσότερους από 3.545 ανθρώπους που ασχολούνται με το πλέξιμο κι έδειξε  ότι το πλέξιμο τους κάνει να αισθάνονται ‘πολύ χαρούμενοι’. Πολλοί δε, είπαν ότι πλέκουν μόνο και μόνο για να χαλαρώσουν από το στρες ενώ παράλληλα δημιουργούν  με τα χέρια τους.

Η κα Ντίνα Σταμπασίδη

Το «KriniTrikalon» βρέθηκε στο χώρο που παραδίδονται τα μαθήματα καταγράφοντας την ευχαρίστηση που νιώθουν οι γυναίκες γύρω από πλέξιμο. Κατέγραψε την χαρά της δημιουργίας, από γυναίκες που θυσιάζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, για να υπηρετήσουν την παράδοση.

Το video και οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι αποκαλυπτικές