Περιβαλλοντικά μηνύματα έστειλαν μαθητές της Φαρκαδόνας (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Συμμετείχαν στην περιβαλλοντική δράση-δεντροφύτευση σε έκταση έναντι του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Με μπροστάρηδες τους μαθητές του γυμνασίου Φαρκαδόνας και του νηπιαγωγείου Φαρκαδόνας, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης η δενδροφύτευση σε έκταση έναντι του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας.

Μαθητές του γυμνασίου, αλλά και μικρότερα παιδιά από το νηπιαγωγείο, πλαισιωμένοι από τους εκπαιδευτικούς, φορείς, συλλογικότητες και ιδιώτες προσήλθαν στο χώρο, φυτεύοντας δέντρα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που τιμάται ετησίως στις 5 Ιουνίου.

 Η δράση υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του γυμνασίου Φαρκαδόνας της διευθύντριας του σχολείου κα Μαίρης Τρίκα και των εκπαιδευτικών, την συνδρομή της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων, την αρωγή του Δήμου Φαρκαδόνας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της τοπικής κοινότητας Φαρκαδόνας, του συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας, του Μουσικού Συλλόγου Φαρκαδόνας «Αμφίων» και του Κέντρου Υγείας. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του αστυνομικού – εκπαιδευτικού κ. Γιάννη Μουγγού, εμπνευστή της ιδέας που προσπάθησε και κατάφερε να προμηθευτεί τα δέντρα, καθώς επίσης και του ιδιώτη κ. Ηλία Νταφόπουλου, που συνέβαλε αφιλοκερδώς για την διαμόρφωση του χώρου για την δεντροφύτευση.

Μαθητές και μαθήτριες των σχολείων, νωρίς το πρωί βρέθηκαν στο σημείο κι ανέλαβαν δράση να φυτεύσουν δέντρα σε μια κίνηση ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, ένα ζήτημα που απασχολεί όλους μας, στην παγκόσμια κοινότητα και στο πως η ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Πέραν της συμβολικής ενέργειας της δεντροφύτευσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν από τους εκπαιδευτικούς και τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, τα οφέλη των δέντρων για τον άνθρωπο, την πανίδα, και ευρύτερα για το περιβάλλον.

Φτάνει να σημειωθεί ότι ένα ενήλικο δέντρο μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 150 κιλά διοξείδιο του άνθρακα το χρόνο, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, συνεπώς, τα δέντρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Ιδιαίτερα μέσα στις πόλεις, όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλότερα, τα δέντρα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και να κάνουν τα αστικά κέντρα πιο υγιεινά μέρη να ζει κανείς.

Στην δεντροφύτευση έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Σπυρίδωνας Αγναντής, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Παπαγεωργίου, η δημοτική σύμβουλος Ελένη Στεργίου Μπότη, ο Διοικητής Πυροσβεστικής του νομού Τρικάλων κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου με πυροσβέστες από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Οιχαλίας, η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κα Ελένη – Μαρίνα Ξυνοπούλου, διευθυντές και διευθύντριες σχολικών μονάδων του Δήμου, H εθελοντική ομάδα Act4 V *, ο Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας, ο Μουσικός Σύλλογος Αμφίων Φαρκαδόνας, το ΚΑΠΗ Φανερωμένης, ο πρόεδρος της Φαρκαδόνας κ. Θάνος Κούτσικος, η πρόεδρος της Πηνειάδας κα Άννα Ευαγγέλου Γιαννακού, η πρόεδρος του Γριζάνου κα Ευανθία Κακαδιάρη, ο πρόεδρος Κεραμιδίου κ. Βασίλης Θεοδώρου, ο πρόεδρος Αχλαδοχωρίου κ. Βασίλης Κουτσοδήμος και φυσικά οι μαθητές και οι μαθήτριες κ.α.

  • H εθελοντική ομάδα «ACT4V» είναι επί της ουσίας η συνέχεια της Εθελοντικής Ομάδας Νέων που είχε συσταθεί πριν χρόνια από μαθήτριες και μαθητές της πόλης των Τρικάλων