Περιμένουν νερό αλλά νερό δεν βλέπουν οι αγρότες της Φαρκαδόνας

Κραυγή αγωνίας μεταφέρει η πρόεδρος της Πηνειάδας κα Ιωάννα Ευαγγέλου-Γιαννακού παρατηρώντας στον Πηνειό να λιμνάζουν τα νερά και να απειλούνται με ζημιές τα αρδευτικά μηχανήματα των αγροτών

Το χειμώνα πνίγονται από τις πλημμύρες του Πηνειού ποταμού και το καλοκαίρι αγχώνονται και ταυτόχρονα προβληματίζονται για το πώς θα ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Ο λόγος για τους αγρότες του Δήμου Φαρκαδόνας, οι οποίοι κάθε χρόνο την χειμερινή, την εαρινή και την καλοκαιρινή περίοδο βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές. Το χειμώνα και την άνοιξη βλέπουν τα αγροκτήματα και τις καλλιέργειες τους να πνίγονται στα νερά του Πηνειού εξαιτίας της υπερχείλισης και το καλοκαίρι να αναζητούν νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Για την επάρκεια του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες στον Πηνειό, όταν η στάθμη του ποταμού μειώνεται εξαιτίας της ανομβρίας, διατίθεται νερό από το γειτονικό νομό της Καρδίτσας και την «Λίμνη Πλαστήρα», μετά τη συνεργασία που αναπτύσσουν οι νομοί Καρδίτσας και Λάρισας.

Το νερό που απελευθερώνεται από την Λίμνη Πλαστήρα, διατίθεται κατά κύριο λόγο για τις ανάγκες της Λάρισας ενώ κατά ένα μέρος χρησιμοποιείται για την άρδευση καλλιεργειών του Δήμου Φαρκαδόνας.

Κι ενώ οι ανάγκες για την άρδευση των καλλιεργούμενων στο Δήμο Φαρκαδόνας είναι άμεσες και ουσιαστικά ιδιαίτερα μεγάλες, η αγωνία των αγροτών για το νερό στον Πηνειό ποταμό αυξάνεται.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πηνειάδας κα Ιωάννα Ευαγγέλου – Γιαννακού μεταφέρει την ανησυχία των αγροτών για την επάρκεια του νερού.

«Την περασμένη εβδομάδα και δη στις 11 Ιουλίου υπήρχαν οι πληροφορίες ότι θα απελευθερωνόταν νερό από την Λίμνη Πλαστήρα για τις ανάγκες της Λάρισας, αλλά και μέρος των αναγκών των αγροτών της κοινότητας μας αλλά κι άλλων κοινοτήτων του Δήμου μας. Το νερό αναμενόταν ένα διήμερο μετά στην περιοχή μας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα το νερό δεν έχει φτάσει στην κοίτη του Πηνειού στην περιοχή μας. Αποτέλεσμα σήμερα το νερό που υπάρχει στο ποτάμι να λιμνάζει, να σχηματίζεται μια πρασινάδα με συνέπεια να υπάρχει ανησυχία στον αγροτικό κόσμο. Ανησυχία για τη δημιουργία ζημιών στα μηχανήματα από την λάσπη και την βλάστηση που συγκεντρώνεται, ειδικά στα αρδευτικά μηχανήματα άντλησης των νερών και τις σταγόνες ποτίσματος», σημείωσε η πρόεδρος.

Η κα Ευαγγέλλου – Γιαννακού δεν παρέλειψε να μιλήσει να εκφράσει την δυσαρέσκεια της για τα όσα συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς και εαρινούς μήνες, με την ξηρασία και τις πλημμύρες που ευθύνονται για τις ζημιές στις καλλιέργειες.

«Δεν μπορεί η περιοχή της Φαρκαδόνας να πληρώνει πάντα το τίμημα. Το χειμώνα και την άνοιξη να πλημμυρίζει γιατί κάποιοι δεν θέλουν το νερό και προσπαθούν να αποφύγουν τις πλημύρες και το καλοκαίρι που χρειάζονται το νερό για τις δικές τους ανάγκες να μας αφήνουν στο έλεος της ξηρασίας. Το νερό είναι αγαθό και κάποιοι πρέπει να τηρούν τα όσα συμφώνησαν μέσω πάγιων συμβάσεων», πρόσθεσε η πρόεδρος.

φωτο αρχειου

KRINI LIVE