Περιμένοντας ιατρική εξέταση για αρκετούς μήνες

H οικονομική ασφυξία οδηγεί πολλούς πολίτες στην πολύμηνη αναμονή σε κάποιο γιατρό δημόσιου νοσοκομείου

Ίσως προ δεκαετίας περίπου και πριν η κρίση αφήσει τα σημάδια της στις οικογένειες η επίσκεψη σε ένα ιδιώτη γιατρό αποτελούσε μια τυπική διαδικασία, η οποία δεν έθετε σε σκέψεις τους ασθενείς.

Δεν έθετε σε σκέψεις καθώς η οικονομική κατάσταση ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά καλή, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να επισκέπτονται τους ιδιώτες γιατρούς, αποφεύγοντας την αναμονή μέσω ραντεβού που συμβαίνει στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε καιρούς κρίσης και οικονομικής ασφυξίας των νοικοκυριών όπου τα έσοδα δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, τα δεδομένα αλλάζουν. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στροφή και των Φαρκαδόνιων πολιτών, σε γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι ιδιώτες είχαν τον πρώτο λόγο.

Αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα και από μια απλή επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας, όπου καθημερινά δέχεται μεγάλο όγκο επισκεψιμότητας ασθενών, όπως και στα δημόσια νοσοκομεία, των Τρικάλων και της Λάρισας, που γειτνιάζουν με την περιοχή μας.

Μπροστά στην έλλειψη χρημάτων, οι ασθενείς αναγκάζονται να κλείσουν κάποιο ραντεβού σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα, και να περιμένουν ακόμη και δυο και τρεις μήνες για να τους δει κάποιος γιατρός, μιας και η επισκεψιμότητα που παρατηρείται πλέον, θέτει τους ασθενείς σε πολύμηνη αναμονή.

Όπως σημειώνουν γιατροί τόσο του νοσοκομείου Τρικάλων και της Λάρισας, όπως επίσης και του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας, η επισκεψιμότητα στους δημόσιους φορείς υγείας έχει αυξηθεί την τελευταία τριετία κατά 40% περίπου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό οφείλεται στην κρίση και στην δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αναφορικά με την πολύμηνη καθυστέρηση εξηγούν ότι οι γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν τους πολυάριθμους, ωστόσο οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε προσωπικό θέτουν εμπόδια στην αμεσότερη εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών.