Περιήγηση στη Γη του Πελίτι, στον κόσμο των σπόρων για το «KriniLive»

Επίσκεψη στο Μεσοχώρι, Παρανεστίου Δράμας, εκεί που το περασμένο Σαββατοκύριακο διοργανώθηκε η 18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

Ταξιδέψαμε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το δήμο Φαρκαδόνας με προορισμό την Ανατολική Μακεδονία. Προορισμός το Μεσοχώρι, Παρανεστίου Δράμας, εκεί που το περασμένο Σαββατοκύριακο διοργανώθηκε για μια ακόμη χρονιά μια ασυνήθιστη γιορτή που κεντρίζει τα βλέμματα ντόπιων και πολλών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Αναφερόμαστε στην 18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και στη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που οργανώθηκε από το Πελίτι, www.peliti.gr με την υποστήριξη: της Αντιπεριφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Παρανεστίου, του Κ. Π. Ε Παρανεστίου, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, του seedfreedom (Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων), του κινήματος Navdanya από την Ινδία, της οργάνωσης Kokopelli από τη Γαλλία, της οργάνωσης REDSAG από τη Γουατεμάλα.

Για την ιστορία το ΠΕΛΙΤΙ, που στα Ποντιακά σημαίνει Βελανιδιά ιδρύθηκε το 1995 στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και από το 2003 η έδρα του είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου

Μια οικοκοινότητα και ένα δίκτυο με στόχο τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών καθώς και την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος.

Το Πελίτι είναι πλέον το μεγαλύτερο Εθνικό Δίκτυο απ’ όπου περισσότεροι από 120.000 ερασιτέχνες παραγωγοί προμηθεύονται και ανταλλάσσουν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες και οικόσιτα ζώα, υπό εξαφάνιση.

Έχει οργανώσει 12 δραστήριες τοπικές ομάδες που καλύπτουν όλη την χώρα και αγκαλιάζει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στις δραστηριότητές τους συνδράμουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ακτιβιστές, πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες. Στην οικοκοινότητα λειτουργούν εργαστήρια, οργανώνονται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις ενώ εκπαιδεύονται ομάδες φοιτητών και μαθητών.

Το «KriniLive» επισκέφτηκε την Δράμα συμμετέχοντας με την σειρά του στις εκδηλώσεις και καλύπτοντας δημοσιογραφικά την εν λόγω διοργάνωση. Ο φακός περιήγηθηκε επί διημέρου στο Πελίτι, καταγράφοντας τις εκδηλώσεις, αλλά το σημαντικότερο το μεγαλύτερο παζάρι σπόρων με την ανταλλαγή αλλά και την αγορά παραδοσιακών σπόρων που για κάποιους έχουν χαθεί, αλλά για άλλους κρατιούνται ως πολύτιμος θησαυρός. Μίλησε με τον κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη εμπνευστή και διοργανωτή, ο οποίος περιέγραψε τα όσα συμβαίνουν εκεί, στο μεγαλύτερο παζάρι, προμήθειας και ανταλλαγής σπόρων.

Με τον κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη

Στις εκδηλώσεις αξίζει να υπογραμμιστεί ότι συμμετείχαν 18 συνολικά χώρες.

Οι στόχοι της γιορτής ήταν να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ α., να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες, να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους, να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Το Πελίτι από το 1995 ως σήμερα έχει διανέμει πάνω από 2.000 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π., σε περισσότερους από 120.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.

ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ

18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2018 και 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων

ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ

Κουδουνοφόροι από το Παγονέρι της Δράμας χτύπησαν τις κουδούνες τους στη γη του Πελίτι για την γονιμότητα της γης