Παραδοσιακές εικόνες στα αμπέλια της περιοχής μας

Άρχισε ο τρύγος στα χωριά της Φαρκαδόνας με τους αμπελουργούς να συλλέγουν τη σοδειά και να τραβούν το μούστου που θα εξελιχτεί στη συνέχεια σε κρασί

Σεπτέμβριος ή αλλιώς Τρυγητής…ο μήνας που οι αμπελουργοί σπεύδουν στα αμπέλια τους, να τρυγήσουν τα σταφύλια τους για να βγάλουν το κρασί και στη συνέχεια να αποστάξουν το τσίπουρο. Στα αμπέλια του Δήμου Φαρκαδόνας αντιλαλούν οι φωνές των εργατών αλλά και των ιδιοκτητών. Τα καφάσια εναποθέτονται στις σειρές και οι εργάτες αναλαμβάνουν δράση. Μια άκρως παραδοσιακή εικόνα που συναντά κανείς στην Ελληνική επαρχία για μια παραγωγή που είναι συνυφασμένη αρχικά με την Θρησκεία μας, αφετέρου με τη χαρά και τη λύπη, με την καλή παρέα και την μοναξιά.

Η διαδικασία που ακολουθείται από τους παραγωγούς είναι άκρως παραδοσιακή που τηρείται με ευλάβεια χρόνια τώρα. Μια διαδικασία που ξυπνά μνήμες αλλά είναι ικανή να μεταφέρει πολύτιμα τοπικά και παραδοσιακά στοιχεία στις νεότερες γενιές. Το μάζεμα των σταφυλιών από τα αμπέλια γίνεται νωρίς το πρωί ώστε το προϊόν να διατηρεί τα σάκχαρα αλλά και την ποιότητα. Μια ποιότητα που βασίζεται στην βιολογική γεωργία καθώς τα αμπέλια μας, είναι μικρά αγροκτήματα τα οποία δεν λιπαίνονται με χημικά προϊόντα, αλλά στηρίζονται στην παραδοσιακή φροντίδα.

Κι αν τις προηγούμενες δεκαετίες το πάτημα των σταφυλιών γινόταν με παραδοσιακό τρόπο, με τα πόδια για να βγει ο μούστος, οι εποχές άλλαξαν και ο ζωμός εξέρχεται από το ειδικό μηχάνημα και  μέσα σε ελάχιστη ώρα. Τα σταφύλια πατιούνται για να διατηρηθούν στις στέρνες για να τραβηχτεί ο μούστος και στη συνέχεια να παραμείνει στις νταμιτζάνες προκειμένου να ωριμάσει.

Και τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά. Το άρωμα του κρασιού μαγευτικό που αφήνει την καλύτερη γεύση στους πότες. Κι όλα αυτά θα πρέπει να συμβούν μέχρι τον Οκτώβριο καθώς από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η απόσταξη του τσίπουρου.

Σαφώς και στην παρούσα διαδικασία δεν λείπουν τα γλέντια και οι μαζώξεις. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακολουθεί ο δείπνος και η πόση του μούστου. Για να δοκιμαστεί η παραγωγή, το άρωμα και να ξεκινήσει το κουβεντολόι που θα διαρκέσει έως αργά το απόγευμα.

Ο τρύγος συνεχίζεται και μας καλεί να τον ακολουθήσουμε, απολαμβάνοντας την παραδοσιακή του εικόνα…

Φωτογραφικό υλικό: Δημήτρης Δήμου, Κρήνη.