Ολυμπιακοί αγώνες με ενισχυμένο άρωμα γυναίκας…

Η Νηπιαγωγός του νηπιαγωγείου Διασέλλου και εκπρόσωπος της γενικής γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα Γιώτα Μπουρνάκα μιλά για την συμμετοχή ίσου αριθμού ανδρών – γυναικών στους Ολυμπιακούς του 2024

Για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου το 2024 θα μετέχει ίσος αριθμός αθλητών, ανδρών – γυναικών. Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε η εκπρόσωπος της γενικής γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, νηπιαγωγός του νηπιαγωγείου Διασέλλου κα Γιώτα Μπουρνάκα.

«Αναμφίβολα στην αυγή του 21ου αιώνα, του αιώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έμφυλης ισότητας η θέση της γυναίκας παγιώνεται σε ποίκιλες εκφάνσεις του σύγχρονου βίου παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό ανακλάται στην πρόσφατη απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία προκρίνει την ισότητα των φύλων μέσα από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή των γυναικών κατά 50%.

Η πρωτόγνωρη αυτή γυναικεία συμμετοχή καυτηριάζει τα στερεότυπα παλαιοτέρων ετών και ενσαρκώνει το αθλητικό ιδεώδες με επίκεντρο την αρμονική συνύπαρξη των δύο φύλων.
Συγκεκριμένα, η ισότιμη συμμετοχή τόσο ανδρών, αλλά και γυναικών σε έναν θεσμό σημαίνοντος βεληνεκούς, όπως αυτόν των Ολυμπιακών Αγώνων, συμβάλλει καθοριστικά στην εξάλειψη σεξιστικών αντιλήψεων και στην ισχυροποίηση του γυναικείου φύλου. Αυτό διαφαίνεται ευχερέστερα αν αναλογιστούμε το εξής: εδώ και αρκετές δεκαετίες η γυναίκα ανάγεται παραδοσιακά στο ασθενές φύλο από την άποψη της ελαττωμένης μυϊκής δύναμης, κάτι που καταρρίπτεται επιτυχώς στην προκειμένη περίπτωση εφόσον οι γυναίκες λαμβάνουν μέρος ισάξια σε αθλήματα που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «ανδρικά» όπως το μποξ ή η ποδηλασία.

Υπό το πρίσμα αυτής της καινοτομίας παρατηρείται μία ενίσχυση του γυναικείου φύλου σε έναν τομέα παγκοσμίας εμβέλειας, του αθλητισμού, ο οποίος αβίαστα ανοίγει τον δρόμο για σπουδαιότερα άλματα του κοινωνικού συνόλου προς την κατεύθυνση της παγίωσης της έμφυλης ισότητας.
Είναι γεγονός πλέον ότι η γυναίκα σήμερα διεκδικεί τη θέση που της αξίζει στο κοινωνικό γίγνεσθαι, σε μία εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν την κορωνίδα της ατομικής και συνάμα κοινωνικής εξέλιξης. Σταδιακά το συνονθύλευμα στερεοτύπων που στιγμάτιζε τη γυναίκα ως αδύναμη πνευματικά και σωματικά απεμπολείται και τη θέση του παίρνει το πραγματικό και ισχυρό πρόσωπο της γυναικείας φύσης.

Τέλος, η πρωτοπορία των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί το αφετηριακό γεγονός, καθώς και έναν θεμέλιο λίθο για την επίρρωση της ισότητας των φύλων και προετοιμάζει την κοινωνία για σημαντικότερα επιτεύγματα στον σπουδαίο αυτόν τομέα με προέκταση σαφώς σε όλες τις πτυχές ανθρώπινης δραστηριοποίησης.».

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ