Ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων του ΟΣΔΕ

Συνολικά πανελλαδικά κατατέθηκαν 638.000 αιτήσεις από αγρότες και κτηνοτρόφους που θα τύχουν από το φθινόπωρο των επιδοτήσεων

Μετά από αρκετά εμπόδια που προέκυψαν την φετινή χρονιά και σχετιζόταν με την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών στο ΟΣΔΕ μέσω του gov.gr. Τα προβλήματα ήρθαν να ταλαιπωρήσουν όχι μόνο τους αγρότες αλλά και τους υπαλλήλους των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων που ήρθαν αντιμέτωποι με τις καθυστερήσεις.

Ο αριθμός των αιτήσεων που υπεβλήθησαν και οριστικοποιήθηκαν, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις εμπρόθεσμες αιτήσεις, έως 14/7 ήταν 638.130. Να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων εκπρόθεσμα, από 15/7/2022 και για 25 ημέρες, με την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής 1% για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «μέσα σε τρεις μήνες υλοποιήθηκε με επιτυχία ένα εγχείρημα που συζητείτο για πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια αναγκαία καινοτομία που ενισχύει την αξιοπιστία του ΟΠΕΚΕΠΕ, υλοποιεί με μεγαλύτερη ταχύτητα τη διαδικασία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής».

Με τον βασικό όγκο των δηλώσεων ΟΣΔΕ να έχουν οριστικοποιηθεί στη νέα δημόσια πλατφόρμα, διευκολύνεται και επισπεύδεται η διαδικασία υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους δικαιούχους αγρότες. Αν και ο υπολογισμός της ενίσχυσης θα γίνει βάσει των περσινών δηλώσεων ΟΣΔΕ (έτους 2021), για τη λήψη αυτής είναι υποχρεωτική η υποβολή της δήλωσης έτους 2022. Παράλληλα το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata). Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες λοιπόν αναμένεται ότι θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ η οποία θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, κάτι για το οποίο έχει επανειλημμένα δεσμευτεί με δημόσιες δηλώσεις του και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά να πιστώνεται το ποσό της επιστροφής από τις αρχές Αυγούστου σε όσους παραγωγούς διεκπεραιώσουν τη διαδικασία.