Ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου για τον μικρό σχετικά αριθμό εκείνων που δεν κατέθεσαν ακόμη δηλώσεις

Ολιγοήμερη παράταση στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης το υπουργείο Οικονομικών για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των φορολογούμενων που δεν έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής την δήλωση.

Αν και ο αριθμός όλων εκείνων που δεν υπέβαλλαν μέχρι στιγμής δηλώσεις θεωρείται μικρός, το υπουργείο φαίνεται πως εξαντλεί έμπρακτα όλα τα περιθώρια για την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση των φορολογούμενων πολιτών, καθώς και των λογιστών και φοροτεχνικών, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Με απόφαση του υπουργού λοιπόν παρατείνεται έως και τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία είχε προγραμματιστεί να λήξει την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αλλά και των ειδικών καταστάσεων που προέκυψαν σε ορισμένες περιοχές της χώρας από τις φυσικές καταστροφές.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Εκκρεμεί η υποβολή ποσοστού μικρότερου του 5% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων, ενώ ο ρυθμός υποβολής είναι ιδιαίτερα αυξημένος το τελευταίο διήμερο, φθάνοντας περίπου τις 100.000 δηλώσεις ημερησίως.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου και η καταβολή της τρίτης δόσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πλέον οι φορολογούμενοι αναμένουν έως και το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εξοφλείται κάθε μήνα και οι δόσεις θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.