Οι νέοι αγρότες δίνουν το παράδειγμα στους μεγαλύτερους

Ο Βασίλης Παπακώστας από την Κρήνη αποφάσισε να στραφεί στην ποιοτική καλλιέργεια κερασιών, που επιφέρει κέρδος σε σχέση με τις συνηθισμένες καλλιέργειες

Σε εναλλακτικές καλλιέργειες στρέφονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια πολλοί αγρότες της περιοχής μας και δη όσοι αποφασίζουν να στραφούν για πρώτη φορά στον πρωτογενή τομέα. Η προσοχή των νέων κυρίως αγροτών εστιάζεται στις δεντροκαλλιέργειες που αποφέρουν ένα ικανοποιητικό κέρδος σε αντίθεση με τις συνηθισμένες καλλιέργειες σιτηρών, βαμβακιού και καλαμποκιού, που τα περιθώρια κέρδους είναι ελάχιστα.

Ένας από αυτούς τους νέους αγρότες είναι ο Βασίλης Παπακώστας από την Κρήνη, που σε νεαρή ηλικία μόλις 25 ετών αποφάσισε να στραφεί στον πρωτογενή τομέα και δη στην καλλιέργεια φρούτων. Φύτεψε τα προηγούμενα χρόνια μια σημαντική έκταση κερασιών τα οποία άρχισαν να καρπίζουν και να του αποφέρουν κέρδος.

Σαφώς όπως θα μας πει ο ίδιος, το χωράφι και όλες οι αγροτικές καλλιέργειες απαιτούν πολλές ώρες εργασίας και δεν πρέπει να αφαιθούν στην τύχη τους. Για να παράξουν τα δέντρα θέλουν φροντίδα, όπως και καθημερινή προσοχή προκειμένου να απομακρυνθούν κίνδυνοι.

Σαφώς αυτή η προσωπική εργασία, που σε περιόδους αιχμής, ξεπερνά ακόμη και το δεκάωρο ανταμείβεται όταν τα δέντρα καρπίσουν και συλλέξει ο παραγωγός την σοδειά.

Τα κεράσια που παράγει ο ίδιος είναι ασυναγώνιστης νοστιμιάς και γεύσης, καθώς τα χώματα του χωριού ευνοούν για την ανάπτυξη των δέντρων και της καρποφορίας. Μάλιστα η παραγωγή του είναι πλέον είναι περιζήτητη τόσο εντός της περιοχής μας, όσο και εκτός συνόρων, σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Ο ίδιος απευθυνόμενος στους νέους αλλά και σε μεγαλύτερους αγρότες, τους παροτρύνει να επιλέξουν νέες καλλιέργειες που θα τους αποφέρουν κέρδος και θα αποτελέσουν το κίνητρο για να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.